167,17evra bo moral vplačati vsak Slovenec v sklad za reševanje v krizi zagozdenih držav, ki so svojim nedelovanjem ogrožajo stabilne temelje skupne evropske valute. Julija 2013 bo namreč začel delovati stalni evropski mehanizem stabilnosti – ne, ne gre za kakšen nov fensi dodatek avtomobilski varnosti, pač pa za varnostno mrežo evropske monetarne unije, iz katere bodo prečrpavali milijone evrov v tiste države, ki se bodo znašle v težavah – in Slovenija naj bi do takrat vanj vplačala 342,2 milijona evrov. No, najprej bo do julija 2013 plačala 171,2 milijona, v naslednjih treh letih pa še preostalo polovico. Znesek je sicer ogromen, a v primerjavi z Nemčijo povsem neznaten: Nemčija bo morala namreč vplačati 21,72 milijarde evra ali slabih 264 evrov na prebivalca.

18 odstotkov Slovencev meni, da je zdaj zelo primeren čas za varčevanje, ugotavlja statistični urad v svoji anketi o mnenju potrošnikov. Vrednost kazalnika »primernost časa za varčevanje« se je v marcu 2011 v primerjavi s februarjem med vsemi kazalniki najbolj zvišala, in sicer za 16 odstotnih točk. 38 odstotkov anketiranih je menilo, da je čas za varčevanje kar primeren, 19 odstotkov jih je odgovorilo, da je čas za varčevanje prej neprimeren kot primeren, 24 odstotkov pa jih meni, da je čas zelo neprimeren za varčevanje. Glede na prej omenjena pričakovanja EU o naši udeležbi pri polnjenju malhe za pomoč državam v težavah bo varčevanje prejkoslej potrebno...


19.000 manj zasedenih delovnih mest je bilo v Sloveniji lani glede na leto prej, je v četrtek sporočil statistični urad. Število zasedenih delovnih mest se je na letni ravni najbolj skrčilo v predelovalnih dejavnostih (za okoli 11.000) in v gradbeništvu (za več kot 8200). V osrednjeslovenski statistični regiji je bilo v povprečju na voljo nekaj več kot 1500 prostih delovnih mest ali slabih 32 odstotkov vseh, sledila je podravska regija z nekaj več kot 1000 prostimi delovnimi mesti.

570.000 dolarjev stane vsak primerek rakete tomahawk, ki jo zavezniki, združeni v fronti za odstavitev libijskega predsednika Moamerja Gadafija, izstrelijo na to z nafto bogato državo. Tako je v soboto hitela računati televizija Fox. Tam Gadafija sicer ne marajo preveč, a še bolj kot general jim gredo v nos politiki, ki tako meni nič tebi nič zapravljajo davkoplačevalski denar.

2,31odstotka slovenskih osnovnošolcev po podatkih ministrstva za šolstvo, objavljenih v sredo, prejema brezplačno šolsko kosilo. K malici hodi 98 odstotkov učencev, brezplačna je za 26 odstotkov učencev. Najnižji delež brezplačnih malic – okoli 20 odstotkov – je v osrednjeslovenski regiji, najvišji pa z dobrimi 36 odstotki v pomurski regiji.

100.000 evrov je optimalna cena evroposlanca, je v ponedeljek zagotovil nekdanji slovenski zunanji minister, ki je nosil enake kavbojke kot njegova italijanska kolegica. Amandma tu, amandma tam, pa je individualni pokojninski sklad primerno poln. Temu se reče odgovornost do samega sebe.