Ena tipka v kotu se malo zatika. Baterija je bila pravkar zamenjana, zadnje čase je zelo puščala, zdaj pa spet deluje. Je eden tistih, ki se zmorejo, če se zelo poglobiš v nastavitve, priklopiti tudi na internet, ampak ekranček je premajhen in ste elektronsko pošto na njem pregledali točno trikrat. Prvič, zadnjič in nikoli več. Za mamo in fanta imate nastavljeno posebno zvonjenje. Za sporočila in telefonijo je dovolj dober.

Vseeno ste se začeli ozirati za novim telefonom, mika vas eden novih pametnih mobilcev na dotik. Baje da so hudi, kolegi v službi radi pokažejo kakšno igrico in se pohvalijo z GPS-navigacijo. Telefonske številke urejajo z računalnikom, popravki se avtomatično prenesejo v mobilca in obratno. To bi znalo biti priročno. Zreli ste za nakup novega.

Kaj pa, če bi raje kupili tablico? Operaterji me bodo fentali, ampak ideja je res na mestu, če ste s starim telefonom še zadovoljni. Zakaj ne bi investirali raje v en dober foteljni brkljalnik in bralnik, sploh če imate radi knjige. Izbire bo letos kar nekaj, čeprav je zadnje leto zelo žalostno kazalo in Applovemu iPadu nihče ni mogel do živega. Za letošnje poletje je napovedanih nekaj zanimivih tablic, ena med njimi, Samsungova, bo celo za četrt milimetra(!) tanjša od iPada2, a za isto ceno pod petsto dolarji. Tekla bo seveda na sistemu Android3.0, ampak s svojim uporabniškim vmesnikom TouchWiz, s katerim se bo Samsung skušal distancirati od ostale android konkurence. Demo posnetki na YouTube so zelo zanimivi. Če bo baterija solidna, se bo dobro prodajala. In celo RIM je začel pobirati prednaročila za že zdavnaj napovedani playbook na svoji blackberry platformi.

Začuda se je v android dirko nekako s strani vključil tudi Amazon, čeprav njihova tablica kindle ne teče na tem operacijskem sistemu. Zaenkrat je njihov črno-beli bralnik knjig kralj svoje tržne niše in je dovolj neverjetno poceni, da nima prave konkurence. Res pa je, da ne zna predvajati barvnih multimedijskih vsebin in mogoče je baš to razlog, da se bodo najbrž te dni podali v nove vode z barvno tablico. Današnjega kindla, ki je softversko zelo oskubljen in ne zmore kaj dosti več kot obračati strani s črkami, najbrž ni mogoče kar čez noč preprogramirati v tekmeca iPadu. Odprtokodni Android je najbrž edina realna izbira, če jih zanima prodajati tudi gibljive slike in glasbo, ne samo črke. Knjige so že dolgo le del spletnega kataloga Amazon.com, v njihovi digitalni ponudbi so tudi filmi in glasba na pretok in so tako rekoč pripravljeni na popolno virtualno budistično razsvetljenje - zapustiti papirnato-plastično telo in živeti v (digitalnem) duhu. Lepo se sliši, v resnici pa dobro služijo tudi s prodajo elektronike, avtodelov, otroških igrač in opreme za dom in družino. V resnici le vohajo dober biznis, tablice bodo letos res vroča roba, vam pravim! Ja, tudi v Sloveniji.

V torek so amazonovci namreč odprli svojo spletno trgovino Appstore z aplikacijami za android telefone in za reklamo vsak dan ponujajo en popularen programček zastonj, na dan otvoritve je bila to megaigrica Pobesneli ptiči RIO. Opa, to pa že ni kar tako, če vemo, da so Angry Birds ena najbolj priljubljenih franšiz med računalniškimi igrami ever. Prodajajo se kot vroče žemljice in če jih pri Amazonu delijo zastonj, imajo gotovo nekaj za bregom. Android tablica z Amazonovim logom in specializiranim softverom za one-clik kupovanje in pretakanje njihovih digitalnih vsebin je logičen naslednji korak. Ni?

Ob vsej tej paniki okoli Fukušime so me v spletnih razpravah spomnili na film Kitajski sindrom z mladima Jane Fonda in Michaelom Douglasom, v katerem se skoraj zgodi katastrofa v eni od ameriških jedrskih elektrarn. Nekateri še danes krivijo Jane Fonda za energetsko krizo, češ da je s filmom in svojim kasnejšim aktivizmom tako prestrašila svet, da se nam še danes tresejo hlače ob omembi jedrske energije. Po mojem so za nelagodje bolj krivi Hirošima, Nagasaki in Černobil, če mene vprašate. Ne moremo si kaj, da ne bi nukleark povezovali z gobastim oblakom, čeprav so takšne eksplozije reaktorjev malo verjetne. V Kitajskem sindromu jih recimo skrbi, da bi se reaktor lahko stopil in prežrl zemeljsko skorjo čez sredico vse do Kitajske. In padel na drugi strani ven, najbrž.

Film sem si moral še enkrat ogledati, takoj! Lahko bi kupil DVD na Amazonu za petnajst dolarjev, pa bi čakal kak teden na dostavo in plačeval carino za film, ki si ga pravzaprav niti ne želim na domači polici, bogve kdaj me bo spet zamikal, če sploh kdaj. Ne dam. Lahko bi si ga ogledal kar na računalniku. Direktni ogled filma z Amazonovega strežnika (stream) je bistveno cenejši, samo tri dolarčke. Povezavo imam dovolj močno, da se ne bi zatikalo - če ne bi bilo streamanje omejeno le na Združene države. O globalizaciji poslušam že leta, pa me je nekdo očitno nategoval. Lahko bi si film ogledal preko iTunes kar na svoji tablici. V Applovi trgovini je enodnevni ogled prav tako tri dolarje, na geografsko lokacijo gledalcev se pa ne ozirajo, preverjeno deluje tudi pri nas. Ampak - vedno je neki "ampak" - samo če imaš račun v ameriškem delu trgovine in na njem dolarje. Ali pa vsaj ameriško kreditno kartico, ker naše ne potegnejo. Vse seveda zaradi omejenih in mednarodno nedogovorjenih avtorskih pravic.

Tako da sem si ga kar pretočil pri piratih. Sam si si kriv, Hollywood.