S tem se je Komarjeva jasno postavila tako proti željam večje skupine malih delničarjev Telekoma Slovenije kot tudi proti ekonomskim interesom Slovenske odškodninske družbe (Sod), Kapitalske družbe (Kad), ki bo morala letos v pokojninsko blagajno nameniti 50 milijonov evrov, in celotne Republike Slovenije, ki na takšen način dopušča nedonosno poslovanje svojih strateških naložb.

Že na prvi pomembnejši letošnji skupščini so se tako uresničile napovedi, da AUKN ne bo delovala v ekonomskem interesu paradržavnih skladov, ki bi morala zaradi svojih zakonskih obveznosti od strateških naložb države zahtevati izboljšanje donosnosti. "Po oceni agencije mora biti sklad lastnih delnic oblikovan premišljeno in podprt z dolgoročno strategijo. V tem trenutku ne vidimo ekonomskih razlogov za oblikovanje sklada lastnih delnic," je na skupščini povedala Komarjeva, ki meni, da bi nakup lastnih delnic poslabšal celo bonitetno oceno Telekoma.

Toda, kot so Komarjevo opozorili tudi delničarji, pooblastilo za nakup lastnih delnic še ne pomeni obveze za nakup, Telekom pa letno ustvari dovolj denarnega toka, ki mu hkrati omogoča tako znižanje zadolženosti kot tudi izplačilo dividend in nakup lastnih delnic. Kot je znano, je nakupu lastnih delnic odkrito nasprotovala uprava Telekoma pod vodstvom Ivice Kranjčevića, po neuradnih informacijah pa naj bi bil največji nasprotnik znotraj uprave Jožko Peterlin, ki je zadolžen za področje financ.

Na drugi strani je predlog za nakup lastnih delnic podprla velika večina preostalih lastnikov Telekoma, vendar jih je Komarjeva preglasovala. Tako je bilo iz vrst nekaterih nedržavnih lastnikov že mogoče slišati napovedi, da bodo - če bo Agencija za trg vrednostnih papirjev državi vzela glasovalne pravice tudi v Telekomu - zahtevali sklic nove skupščine, na kateri bi izglasovali pooblastilo za nakup lastnih delnic. Kot je včeraj poudaril Andraž Grahek iz KD Skladov, bi Telekom lahko sklad lastnih delnic uporabil tudi pri morebitnih prihodnjih prevzemih, z nakupom lastnih delnic pa bi se izboljšali tudi kazalci vrednotenja Telekomove delnice. Samo v zadnjem letu dni je država zaradi padca cene delnice Telekoma Slovenije izgubila že 230 milijonov evrov premoženja, od začetka finančne krize pa že dve milijardi evrov. To pomeni, da bi bilo vsekakor tudi v državnem interesu, da se kazalci vrednotenja Telekomove delnice zvišajo, saj bi to pozitivno vplivalo tudi na vrednost delnice na borzi.

matjaz.polanic@dnevnik.si