Toliko bolj zanesljivo pa je, da Američani razvijajo zdravilo proti posledicam radioaktivnega sevanja, o čemer je ravno včeraj poročala spletna stran radia Glas Amerike (Voice of America). Ameriški znanstveniki trdijo, da lahko takšno zdravilo zdravi celice, ki jih je poškodovala radioaktivnost, obenem pa preprečuje poškodbe zaradi izpostavljenosti radioaktivnosti.

Zdravilo, ki je neke vrste sol, bi po njihovem mnenju lahko zmanjšalo paniko ob jedrskih nesrečah. Poleg tega bi tisti, ki popravljajo poškodovano nuklearko, lahko s pomočjo takšnih tabletk brez bojazni opravljali svoje delo.

Zdravilo proti radioaktivnosti, ki so ga poimenovali ex-rad, razvija ameriško farmacevtsko podjetje Onconova skupaj z znanstveniki z ameriškega obrambnega ministrstva.

Jemlje se ga lahko dan pred izpostavljenostjo radioaktivnemu sevanju ali dan po njej. Dosedanji poskusi na ljudeh so pokazali, da zdravilo nima hujših stranskih učinkov. Pri raziskavah na miših, ki so bile izpostavljene radioaktivnemu sevanju, pa se je izkazalo, da so imele tiste, ki so dobile zdravilo, veliko več možnosti za preživetje.

Ameriški Urad za živila in zdravila (FDA) je doslej kot preventivo proti radioaktivnemu sevanju med drugim dovolil uporabo kalijevega jodida. Še vedno pa ni zdravila, ki bi zdravilo posledice radioaktivnega sevanja.

To vlogo bi lahko prevzel ex-rad. V Onconovi pravijo, da bo zdravilo, ki se ga bo jemalo v obliki tablet ali injekcij, mogoče uporabljati šele čez dve ali tri leta.