Takoj ko sem se usedel na kolo, sem se začel spraševati, ali ima smisel. Oh, kako težko sem čakal odločitev. Sedaj mi je že praktično vseeno, kakršna koli bi že bila. Samo da bi bilo te negotovosti končno konec. Da bi vedel, kako naprej. Sedaj pa nič. Preko odvetnika so iz CAS le sporočili, da bo odločitev znana 21. aprila," je depresivno razpoloženje vrelo iz Tadeja Valjavca, potem ko je včeraj Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani še enkrat preložilo končno razsodbo.

Arbitri bi glede na obravnavo 20. januarja odločitev morali sporočiti predvidoma v mesecu dni, tako naj bi se to zgodilo v treh mesecih. Nova preložitev podira nadaljnje načrte. "Le kako naj se pripravim za dirko Po Turčiji, če pa se ta začne tri dni kasneje," se sprašuje Valjavec in dodaja: "Prepričan sem, da vedo, da mi bodo kljub morebitno pozitivno rešenemu primeru zagrenili vse."

Za nastop na dirki se je že dogovoril s turško profesionalno ekipo Maniasport (vodi jo Luka Žele). V tem dresu je že dirkal pretekli teden na mednarodnih dirkah v Istri. Na 8. Istrski pomladi je končal na enajstem mestu, po vsega mesecu bolj načrtnega treninga. Osemetapna 47. dirka Po Turčiji (UCI-H) se bo začela 24. aprila, z osmimi ekipami Pro Toura in prenosom na Eurosportu. To bi bila prava motivacija za vrnitev v karavano, s katere ga je UCI pod obtožbo kršitev antidopinških pravil, ki naj bi jih izkazovale nenormalne vrednosti iz biološkega potnega lista UCI, umaknila prve dni maja 2010. Tričlanski senat Nacionalne antidopinške komisije pri OKS ga je konec julija 2010 oprostil, UCI pa se je jeseni na to odločitev pritožila. Pri odločitvi CAS gre za verodostojnost biološkega potnega lista, večmilijonskega projekta UCI za skoraj 900 kolesarjev iz najboljših ekip.

Čeprav vse več medicinskih strokovnjakov opozarja, da ima potni list pomanjkljivosti, protestirajo tudi kolesarji, pa se možje iz Aigla na vse načine trudijo, da bi obdržali verodostojnost. CAS je v začetku marca že pritrdilo UCI, da sta italijanska kolesarja Pietro Cauccioli in Franco Pellizotti storila dopinški prekršek, ugotovljen na podlagi biološkega potnega lista. Predstavniki UCI v medijih ob vseh priložnostih dajejo vedeti, kako zadovoljni so, da je projekt biološkega potnega lista dober, ob tem pa tako pretiravajo, da je očitno, kako jih skrbi za odločitev CAS. Mimogrede, Valjavec je s svojo ekipo pri obrambi šele zadnji trenutek preprečil, da bi kot asistent svetoval arbitrom CAS prav človek, za katerega je Valjavčev odvetnik Pavel Pensa odkril, da je v bistvu (nekdanji) sodelavec UCI.

Mednarodna kolesarska zveza UCI je včeraj še enkrat zagrenila tudi življenje Albertu Contadorju, najboljšemu kolesarju etapnih dirk in tudi vodilnega na dirki Po Kataloniji (Jani Brajkovič 19. mesto). Njegov primer "klenbuterol" oprostilne razsodbe Španske kolesarske zveze je prav včeraj predala v roke sodnikom CAS. Odločitev verjetno ne bo znana pred začetkom francoskega Toura, kjer je lani Contador zmagal in bil potem pozitiven na sled klenbuterola. Kot vseskozi trdi Contador, naj bi bil posledica "kontaminiranega" govejega zrezka. Kako mukotrpni so taki mlini, najbolje ve Tomaž Nose, ki se šele počasi nekako vrača na staro raven. Včeraj se je v močni konkurenci v težki etapi Teden Coppi & Bartali približal vodilni deseterici.