Kustosa razstave Blaža Vurnika iz mestnega muzeja veseli, da so novi prostori Tobačnega muzeja v eni od stavb prvotnega kompleksa Tobačne Ljubljana. Prostori, kjer je danes zbirka, so bili najprej kopalnice, je pojasnil Vurnik. Pozneje so kopalnice opustili in v teh prostorih uredili tovarniško menzo, na koncu pa tovarniški arhiv.

Vurnik je povedal, da je zbirko razdelil na dva dela. Prvi je kronološki pregled delovanja Tobačne Ljubljana, ki je imela zaradi svoje velikosti in pomembnosti v začetku 20. stoletja pomemben vpliv na Ljubljano. "Takrat je bilo v Tobačni zaposlenih več kot 2400 ljudi, kar pomeni osem odstotkov Ljubljančanov," je pojasnil Vurnik in za boljšo predstavo postregel s primerjavo, da je to bilo nekako tako, kot če bi danes neko podjetje na obrobju Ljubljane zaposlovalo 25.000 Ljubljančanov.

Drugi del razstave pa predstavljajo različni tobačni izdelki, od cigaretnic, kadilskih pip, pljuvalnikov, držal za vžigalnike do vžigalnikov, kadilskih pip in podobnega. Ti izdelki, predvsem cigaretnice, po Vurnikovem mnenju omogočajo vpogled v takratni način življenja, prav tako pa prek vgraviranih posvetil "prinašajo intimen vpogled v življenja ljudi, ki so jih nosili v svojih žepih".