"Ničesar ne želim komentirati," je bil po skupščini kratek Kordež, ki ni želel odgovoriti niti na vprašanje, ali so družbeniki Merfina podprli njegovo imenovanje. Brez besed so skupščino zapustili tudi vsi preostali družbeniki Merfina. Tako ni znano, ali in zakaj je včeraj prevzel vodenje Merfina, ki je še pred manj kot letom dni v celoti obvladoval lastništvo Merkurja, zdaj pa je insolventen in tik pred stečajem. Iz sklica skupščine je sicer razvidno, da bi Kordež Merfin zastopal samostojno, pričakovati pa je, da bo v kratkem prevzel tudi direktorsko mesto v Merfinu Tri in Merfinu Štiri, družbah, prek katerih je pri prevzemu Merkurja sodeloval nižji menedžment.

Že pred zasedanjem skupščine nam je stečajni upravitelj družbe HTC Dva (četrtinska lastnica in največja upnica Merfina) Branko Đorđevič povedal, da se te ne bo udeležil. "Predlagal sem stečaj Merfina in ne vidim razlogov, zakaj bi zdaj imenovali novega direktorja, če pa bo sodišče v kratkem imenovalo stečajnega upravitelja," nam je povedal Đorđevič. Po njegovem mnenju je v ozadju včerajšnje skupščine zgolj nov poskus zavlačevanja s stečajem. Đorđevič namreč pričakuje, da bo novo vodstvo Merfina predlagalo prisilno poravnavo, ki pa je po njegovem mnenju neizvedljiva. Po spremenjeni insolvenčni zakonodaji bi moral namreč Merfin v štirih letih poplačati najmanj 50 odstotkov obveznosti, medtem ko mu je ob več kot 200 milijonih evrov dolgov ostalo le dobrih deset odstotkov Merkurjevih delnic (ta delež se bo po dokapitalizaciji še dodatno znižal).

Ali je bilo imenovanje novega direktorja sploh zakonito, za zdaj ni znano, glede na statut Merfina - če tega pred tem niso spremenili - pa je bilo njegovo včerajšnje imenovanje v neskladju s statutom. Kordež je namreč ob ustanovitvi Merfina v njegov statut vnesel določilo, da je za vsako pomembno odločitev potrebno soglasje najmanj treh četrtin kapitala. To določilo je po nekaterih informacijah Kordež v statut Merfina vnesel, ker si je želel zagotoviti, da brez njegovega soglasja (BK Kapital ima v lasti četrtino Merfina) ne bi bila sprejeta nobena pomembna odločitev. Toda ker se včerajšnje skupščine ni udeležil HTC Dva, je bilo na skupščini prisotnih premalo družbenikov za veljavno odločanje.

matjaz.polanic@dnevnik.si