Ko smo dobili položnico za januar, nas je skoraj kap, kajti samo ogrevanje (brez tople vode, da se razumemo) nas je stalo 391 evrov! Ko sem šla po informacije na Jeko In, ker sem mislila, da je pomota, so mi z nasmehom odgovorili, da smo rekorderji in da pač drugi "šparajo". Zato smo naslednji mesec tudi mi skušali z zapiranjem radiatorjev nekaj prihraniti. V eni sobi smo začeli kuriti kamin, zapirali radiatorje in res po odčitkih sodeč prihranili več kot pol enot. Vendar je bila naslednja položnica 291 evrov. Vsekakor absurd! Tudi če bi šest radiatorjev grelo dan in noč, so takšne cene nedopustne za normalne ljudi. Še to: od februarja lani do februarja letos smo plačali 1850 evrov za ogrevanje," nam je pisala ogorčena občanka Jesenic Mojca (naslov hranimo v uredništvu).

Problem dragega daljinskega ogrevanja na Jesenicah ni od včeraj. Proizvajalec tople vode za daljinsko ogrevanje je podjetje ENOS Energetika, distributer pa Jeko In. Občinski svet je januarja sicer sprejel Strategijo razvoja daljinskega ogrevanja mesta Jesenice za obdobje 2011-2014, v kateri so ukrepi, ki bi lahko zmanjšali porabo in s tem stroške. Direktor občinske komunalne direkcije Marko Markelj je dejal, da veliko lahko naredijo občani sami. "S pogodbo za dobavo tople vode je določena cena. Ta se dejansko spreminja glede na gibanje cen zemeljskega plina, na kar občina nima vpliva," je še pojasnil Marko Markelj. Še bolj podrobni so bili na komunalnem podjetju. Zanimivo - Matjaž Peskar z oddelka za energetiko je kar konkretno odgovoril na težave naše bralke, čeprav mu konkretnih podatkov o njej sploh nismo posredovali... "Stroški ogrevanja na Jesenicah v povprečju niti ne odstopajo tako hudo navzgor v primerjavi z ostalimi mesti, ki imajo daljinsko ogrevanje prek vročevodnega omrežja," je pojasnil Matjaž Peskar, v nadaljevanju pa razložil, da ima naša bralka pač največjo porabo med stanovalci tega bloka, pa še neogrevano in neizolirano mansardo nad stanovanjem. "V tem primeru svetujemo najprej obisk energetske svetovalne pisarne, ki jo na Jesenicah imamo in v kateri lahko občani pridobijo strokovne brezplačne nasvete za ukrepe zmanjšanja porabe energije," je nasvet jeseniškega distributerja ogrevanja.

A taka razlaga občanki Mojci prav nič ne pomaga. "Kakor koli že. Ogrevanje šestih radiatorjev v 88 kvadratnih metrih stanovanja je drago, četudi nimamo izoliranega stropa, četudi ne nove fasade. Letošnjo zimo smo od oktobra do februarja plačali 1471 evrov! In ne pritožujem se le jaz. Na Plavžu je ta problem z dragim ogrevanjem velik. V času krize ljudje težko plačujejo takšne račune," meni Jeseničanka Mojca.