Gre za vilo Sončnica, ki jo je leta 1936 na obali Blejskega jezera zgradil sloviti ljubljanski župan Ivan Hribar, njegovi dediči pa so jo leta 1972 prodali državi (takratni vodni skupnosti). V njej je bila dolgo časa opazovalna postaja za dogajanje na Blejskem jezeru, čeprav je bila vila pravzaprav namenjena počitnikovanju.

Pred štirimi leti je država skušala propadajočo stavbo prodati na dražbi, ker je opazovalno postajo preselila drugam. Žal pa je bil to tudi edini pravi poskus, da bi vili našli lastnika.

"Gre za izjemno hišo z izjemno lego. Morda bi bilo treba razmisliti o njeni javni vlogi - veslaškem muzeju ali čem podobnem. Lahko bi bila kavarna, zdaj ni preprosto nič. Le propadanje, ki bo dejansko na ogled vsem, ki bodo in so že prišli na Bled," je dejal blejski župan Janez Fajfar.

Agencija republike Slovenije za okolje je vilo sicer prenesla na Javni nepremičninski sklad, ki pa dejansko še ne deluje. "Zakon o stvarnem premoženju države je bil sprejet v novembru leta 2010 in država ima pol leta časa za akt o ustanovitvi sklada, ki sodi v ta zakon," smo zvedeli od Verice Vogrinčič, ko smo slovensko vlado povprašali, kaj se z vilo Sončnica dogaja. Koliko je vila v resnici vredna, bo pokazal čas, ki ji seveda škodi iz leta v leto. Zagotovo pa je tragično, da ji država kot zelo slab gospodar ni našla ne vsebine ne lastnika. Nekaj podobnega pa se ponovno obeta tudi Pristavi pri vili Bled, ker blejsko podjetje Sportina načrtovane naložbe po pogodbi ne bo zmoglo in bo tako pogodba prekinjena, Pristava pa ponovno brez prave prihodnosti.