Ljubljana Na današnjem Randevuju s francoskim filmom, ki ga Kinodvor pripravlja v sodelovanju s Francoskim inštitutom Charles Nodier v Ljubljani, bo na ogled film Tisti, ki ostanejo (2007) režiserke Anne Le Ny. Gre za prvenec priznane karakterne igralke, ki se je tokrat preizkusila v vlogi scenaristke in režiserke ter razgalila soočanje s smrtjo najbližjih.

Anne Le Ny je od leta 1991 odigrala številne televizijske in filmske vloge. Sodelovala je z režiserkami in režiserji, kot so Agnes Jaoui, Patrice Lecontein in Claude Miller, v režiserske in scenaristične vode pa je uspešno zaplula s prvencem Tisti, ki ostanejo. V filmu, nominiranem za nagrado césar Francoske filmske akademije za najboljši režijski prvenec in izvirni scenarij, glavni vlogi odigrata izvrstna Emmanuelle Devos in Vincent London. Režiserka Anne Le Ny je povedala, da je scenarij napisala v prepričanju, da filma ne bo sama režirala: "Moj poklic je igranje in nisem se čutila upravičene do pozicije režiserke. Najprej sem morala dokazati, da zmorem napisati scenarij celovečernega filma. In ker je moj prvi projekt nastajal precej dolgo, sem vmes napisala scenarij za tale film z mislimi na to, da naredim korak naprej v vlogo režiserke."

Zgodba filma sledi Bertrandu in Lorraine, ki sta med "tistimi, ki ostanejo", se pravi tistimi, ki nervozno korakajo gor in dol po hodnikih, ki zastavljajo prepovedana vprašanja, ki jih opazijo v vrsti pred trafiko, ki ob kavi preglasno govorijo in skrivaj kadijo zgoraj, na strehi bolnišnice, kjer se zdravi njihov mož oziroma žena. Da bi si pomagala zdržati breme krivde, ki jo čutita, ker sta živa, se Bertrand in Lorraine odločita, da si bosta pomagala živeti, se smejati in še vedno ljubiti. nr