Čvrsti branilec in pravi poveljnik slovenske zadnje vrste je bil pod vprašajem za petkov obračun zaradi zloma nosu, ki ga je staknil v dresu Chieva v italijanskem prvenstvu. Danes pa je na novinarski konferenci na Ptuju povedal, da gre stanje na boljše, skoraj zanesljiv nastop na pomembni tekmi z Italijo pa je praktično potrdil tudi reprezentančni zdravnik Matjaž Vogrin.

"Tukaj smo zaradi nogometa in rezultatov. Veseli smo, da smo se spet zbrali. Kar zadeva nos - ta je še na glavi, to je najbolj pomembno," je uvodoma v šaljivem tonu začel Cesar in nadaljeval: "Gre na bolje, danes sem že treniral, fizično pa sem pripravljen. Mogoče se bom še kak dan malce 'šparal' pri dvobojih na treningih. V četrtek bom že bolj resno vadil, nato pa tekmo skušal odigrati na najvišji ravni," je dejal Cesar, ki ga bo na obrazu krasila zaščitna maska v slovenskih barvah in barvah Chieva.

Cesar pa ni edini, ki je bil pod vprašajem. Še vedno je močno vprašljiv nastop napadalca Tima Matavža, ki ima težave s prepono. Če bi mogoče zaradi same poškodbe morda celo lahko igral v petek, pa je vprašanje, kako je z njegovo pripravljenostjo. To bodo v teh dneh ocenili v strokovnem štabu in se nato odločili, ali bo igral ali ne. Na današnjem dopoldanskem treningu je vadil individualno.

Ob tem se je komu porodila ideja, da bi z Italijani selektor Matjaž Kek zaigral le z enim pravim napadalcem (Milivojem Novakovićem), ki bi mu iz "ozadja" pomagal kdo izmed ofenzivnih vezistov. A Kek je takšno možnost kategorično zanikal, zatorej gre pričakovati ob Novakoviću Zlatka Dedića ali Zlatana Ljubijankića.

"Igra z enim napadalcem je edina varianta, o kateri ne razmišljam. Je več različic, ampak igra z enim napadalcem ne pride v poštev. Še vedno je dovolj ofenzivno naravnanih igralcev, ki ponujajo rešitve. Imam zaupanje v te igralce. Pri Timu pa bomo videli, kaj se bo dogajalo. Ta njegova poškodba in pazljivost pri individualnem delu je potegnila za sabo, da smo poklicali še enega igralca. Z nami je že treniral Dare Vršič, kar pomeni, da se bo Nejc Pečnik pomaknil bližje golu, Dare pa v vezno linijo. Tudi kartoni grozijo nekaterim vezistom v nadaljevanju kvalifikacij in zato smo bili prisiljeni razmišljati nekaj v tej smeri. O igri z enim napadalcem pa gotovo ne," je pojasnil Kek.

Slovenski selektor je nekaj besed namenil tudi težko pričakovanemu dvoboju z vodilno ekipo skupine Italijo. "V tem trenutku je ta tekma derbi skupine, ampak mrtvi se štejejo na koncu. Takrat se potegne črta. Točke je treba ves čas zbirati, kjer se le da. Tri točke so na voljo tako kot na vsaki tekmi. Seveda, izziv je zaradi uglednega tekmeca večji. Pomembna pa je vsaka tekma. Kaj ti pomaga, če premagaš Italijane, pa potem ne prideš do točk na Ferskih otokih?" pravi Kek.

"Zame je pomembno, da smo mi na pravi ravni. Moramo biti angažirani, agresivni, razigrani oziroma v principih naše igre, v kateri stremimo k možnosti in razmišljanju, da v vsakem trenutku lahko Italijanom zabijemo gol. Poskušali bomo s treningi malo osvežiti ekipo, saj imajo nekateri za sabo dolgo klubsko kilometrino, in pa čim prej priti do naše prepoznavnosti. Je pa res, da je to zdaj mnogo lažje narediti, saj se fantje poznajo, poznajo princip dela ..." je še dodal Kek, ki čaka na pripravah le še na Dedića, Jasmina Handanovića in Pečnika, ki se bodo reprezentanci pridružili v torek.

V skupini C vodi Italija z 10 točkami s štirih tekem, Slovenija je druga s sedmimi točkami, Estonija tretja s šestimi (obe po štiri tekme), Severni Irci so četrti, na treh tekmah so zbrali pet točk, Srbija ima po štirih tekmah štiri točke, "odpisani" Ferski otoki pa so na petih tekmah iztržili remi in štiri poraze.