Zadnji dve tekmi, sobotni skiatlon (20. mesto) in nedeljsko zasledovanje (9. čas dneva), sta bili z veliko simbolike kariere. Na prvi polovici v klasiki skiatlona so jo slabše smuči, ki jih v sončnem Falunu serviserji niso ujeli pri pripravi, potisnile na rob trideseterice, ki jo je v dobi Ivana Hudača izgubila le dvakrat, čast pa je reševala z bojevitim drsalnim delom. Nedeljska tekma v drsalni tehniki je bila ena njenih najboljših v tej tehniki, predvsem pa v Falunu, kjer je februarja 2000 sploh osvojila prve točke, marca 2009 pa izgubila veliki globus proti Kowalczykovi.

Spredaj je bilo vse v slogu sezone. Za Marit Bjoergen po olimpijskih igrah v vsem letu ni bilo niti ene posamične tekme svetovnega pokala ali etapnih tourov, kjer bi stala na zmagovalnem odru drugače kot zmagovalka. Z eno izjemo - Stockholmom s Petro na vrhu. Vseeno je zaradi zmage na Tour de Ski še tretjič veliki kristalni globus v solzah prejela Justyna Kowalczyk. "V športu moramo priznati, da so pač boljše. Justyna, Marit. Seveda sem si želela več. Vendar si nimam kaj očitati. Skupaj z ekipo smo naredili vse, kar smo lahko. Kar je dano, je dano," je piko na i kot šesta tekačica v sezoni pristavila Petra Majdič. Vesna Fabjan, ki je zadnji dan dosegla celo 27. čas dneva, ter Katja Višnar, ki je zaradi zdravstvenih težav v soboto odstopila od skandinavskega finalnega toura, sta končali v skupnem seštevku kot 29. in 30. Obe kot nalašč z 266 točkami.

Slovo od 30. sezone svetovnega pokala, zgodovinskega za vso slovensko tekaško reprezentanco, z malim kristalnim globusom, tremi tekačicami med deseterico v končni razvrstitvi sprinta, šestimi tekačicami z uvrstitvijo med najboljšo dvajseterico na posamičnih tekmah je bilo zaradi slovesa kraljice še bolj čustveno. "Takšne zgodbe, kot jo je naredila Petra, so neponovljive," se dobro zaveda vodja reprezentanc Marko Gracer, ki dodaja: "Izredno hvaležni smo za vse. Tudi takrat, ko ni šlo, je bila prav ona tista, ki je vlekla naprej, navzgor." Medtem ko jo je Robert Slabanja spremljal prvo polovico (101 tekmo), je bil Ivan Hudač poleg od Sappora 2006 do Faluna (121 tekem). "To so bila najlepša leta. Z vseh vidikov. Profesionalnega, trenerskega, vsekakor. Bil sem v druščini fenomenalnih ljudi, ki so pripravili fenomenalne trenutke. Mnogi mislimo, da se bolje ni dalo. Verjamem, da to mislimo vsi. Te lepe spomine bomo v sebi zagotovo ohranili, tudi v prihodnosti," je v Falunu že med pokanjem šampanjca pristavil slovaški strateg. Jutri ob 18. uri bo v domačem Dolu pri Ljubljani sprejem za Petro Majdič. Vendar ni namenjen slovesu, pač pa dobitnici malega globusa in dobitnici brona s Holmenkollna.