Slovenski kolesar je za pet minut zaostal za zmagovalno skupino z Avstralcem Matthewom Gossom (HTC Highroad), Švicarjem Fabianom Cancellaro (Leopard) in Belgijcem Philippom Gilbertom (Omega).

Medtem ko je mladi Avstralec slavil največjo zmago v karieri, za katero je v zaključku predvsem izkoristil zavetrje največjih mojstrov enodnevnih dirk, je trojica Slovencev, ki so bili nekako "kanoni" ekip Lampre, Geox in Vacansolil, tožila nad smolo. Upanja Boleta, Boruta Božiča (120. mesto) in Marka Kumpa (odstop) je bilo konec na manjšem prelazu Le Manie, sto kilometrov pred ciljem. Le delo "plinarjevega" pomočnika Kristjana Korena je bilo tedaj opravljeno, saj sta njegova liderja Nibali in Sagan selekcijo preživela.

"Začelo je deževati. Na spustu so spredaj dvakrat padli. Mislim, da Oscar Freire (zmagovalec 2010, op. p.) eden prvih. Sredi kolone so začeli zavirati, prehitevanje je bilo oteženo in zaradi tega se je kolona pretrgala. Malce smo se spogledali in skupina štiridesetih kolesarjev je spredaj že imela dve minuti naskoka. In nismo jih več ujeli," je ključni trenutek dirke za večino opisal Bole. Ker so bili v ospredju številni favoriti, izločeni pa številni sprinterji (Hushovd, Freire, Božič, Farrar, Cavendish, McEwen), preobrata ni bilo več. Uspelo je le Boletovemu klubskemu kolegu Michelu Scarponiju (na koncu šesto mesto), ki je sam na predzadnjem vzponu Cipressa nadoknadil kar 1:30 minute zaostanka in ujel skupino s Cancellaro. "Malo mi je žal, da nisem šel s Scarponijem," je obžaloval Bole. "V zaključku sem imel zelo močne noge. Zaključna klanca Cipressa in Poggio nista tako strma, v ospredju v zasledovalni skupini pa nas je ostalo le še deset, med njimi Visconti in Kolobnev. Sami močni. Klasika je dolga, vendar hitro mine. Dalo bi se privoziti spredaj," je bil po največji dosedanji klasiki, kjer je bila povprečna hitrost kar 43 km/h, prepričan Bole.

Že v nedeljo ga čaka naslednja velika klasika Gent-Wevelgem. Poleg Božiča, ki je bil na istem kot Bole, pa je Novomeščan Marko Kump (Geox) ena večjih žrtev "dežja in padca Freire" z Le Manie. "Sam sem že zaviral in bi se nezgodi izognil, a je tisti trenutek vame priletel eden iz ozadja. Priletel sem ravno na koleno, nadaljevati nisem zmogel več. Sedaj me čakajo pregledi v bolnišnici, zato sem moral odpovedati dirko po Kataloniji," je usodo opisal Kump. V Španiji bosta v tem tednu tako vozila le Jani Brajkovič kot eden liderjev RadioShack in na prvi veliki dirki tudi eden najmlajših profesionalcev v svetovnem kolesarstvu, Božičev sosed iz Idrije Jan Tratnik.