Razplet v skupnem seštevku svetovnega pokala je bil v obeh konkurencah znan praktično že pred zadnjo tekmo, saj bi bila Mäkäräinenova in Boe premagljiva le ob bolezni, odstopu, nesreči... Mladi Norvežan je presenetil že v uvodu sezone, v končni razvrstitvi sicer malo izgubil v dvoboju z rojakom Emilom Heglejem Svendsnom, a obdržal dovolj veliko razliko. V ženski konkurenci pa je bila najbližje presenečenju Nemka Magdalena Neuner, ki se je Mäkäräinenovi po četrtkovem sprintu približala na ulovljivo razliko, a prvega mesta v sobotnem zasledovanju ni branila.

V ženski konkurenci je tako ostalo odprto le vprašanje zmagovalke v seštevku skupinskega starta, kjer si je prvo mesto z današnjo zmago pritekla Domračeva, ki je bila osem točk boljša od obolele Neunerjeve, ki na sklepni tekmi ni mogla višje od šestega mesta.

Na ženski tekmi na 12,5 kilometra sta se na stopničke uvrstili še Rusinji Ana Bogali Titovec in Olga Zajceva. Edina Slovenka na tekmi, Teja Gregorin je bila na koncu 21. s čimer je potrdila visoko uvrstitev v svetovnem pokalu, kjer je zasedla osmo mesto, le štiri točke so ji manjkale do sedmega.

"Danes je šlo bolj za preživetje, kot za tekmovanje in upali smo, da bo preživela dirko in osvojila vsaj tistih 11 točk, saj je bila tako zdelana, da se ni niti ogrevala pravilno. Šla je praktično samo na start. Rekel sem ji, da naj vso energijo vloži na strelišče in poskuša teči kolikor lahko... Bil se je boj za sedmo mesto v končnem seštevku svetovnega pokala z Dorinovo, žal ga je izgubila za štiri točke, a dala je vse od sebe. Škoda zadnjega streljanja stoje, če bi tam šla ven s samo enim zgrešenim, bi bila celo sedma. Toda osmo mesto je vseeno njena najboljša uvrstitev v karieri in s tem moramo biti več kot zadovoljni, škoda le, da letos ni osvojila stopničk in za naprej nas čaka še kar nekaj dela," je po tekmi povedal njen trener Uroš Velepec.

Gregorinova je bila s skupno osmim mestom sicer zadovoljna, a tudi po zadnji tekmi v sezoni je iz nje vel tekmovalni duh: "S temi nastopi tukaj ne morem biti najbolj zadovoljna, a z vročino ni ravno lahko. Od sebe sem dala vse, kar sem lahko in mislim da sem uspešno končala sezono. Kar pa se tiče osmega mesta v skupnem seštevku, je bilo to tisto, na kar smo ciljali. Mislim, da se je sezona dobro iztekla, mogoče je manjkala tista pika na i, stopničke v svetovnem pokalu."

Na moški 15-kilometrski tekmi Slovenija ni imela svojega predstavnika. Zmagal je dvakratni olimpijski prvak Norvežan Emil Hegle Svendsen , ki je po štirih streljanjih in 15 kilometrih teka brez težav ugnal Rusa Jevgenija Ustjugova in legendarnega rojaka Oleja Einarja Bjoerndalna. Veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je po pričakovanjih pripadel 22-letnemu Norvežanu Tarjeiju Boeju, ki je tokrat osvojil osmo mesto in po treh zlatih in dveh bronastih medaljah s SP spravil v vitrine še eno veliko lovoriko. Med Slovenci je bil v skupnem seštevku najboljši Jakov Fak, ki je manjkal na zadnjih osmih tekmah, a vseeno sezono končal med dvajseterico.

Konec tedna slovenske biatlonce in biatlonke na Pokljuki čaka še državno prvenstvo.