Tisti, ki so kupili vstopnice za dvoboj, ring je bil postavljen v kölnski Lanxess-Areni, so spremljali sila kratek dvoboj; 19.000 ljubiteljev boksa se je namreč lahko odpravilo domov po nekaj minutah. Dvoboja je bilo konec že po prvi rundi. Tridesetletni kubanski izzivalec je namreč po izmenjavi udarcev z Ukrajincem nerodno stopil, izgubil ravnotežje in padel, po padcu se je sicer še poskusil postaviti na noge, vendar pa dvoboja ni mogel več nadaljevati, sodniku pa ni preostalo drugega, kot da konča dvoboj in Klička razglasi za zmagovalca.

Devet let starejši in 15 centimetrov višji Ukrajinec je tako z 42. zmago v 44. dvoboju ubranil šampionski pas. To je bil njegov že 14. dvoboj za obrambo naslova svetovnega prvaka. Kličko je sicer prepričan, da je bil odločilen njegov zadnji močan udarec z desnico v sence, zaradi katerega se je Solis opotekel in padel. "To je bil popoln udarec," je dejal Kličko, ki pa ga množica v dvorani ni pozdravila z aplavzom, temveč se je po ekspresno hitrem koncu dvoboja po dvorani razleglo glasno negodovanje, šampiona pa so nepotešeni ljubitelji boksa izžvižgali.

Kubanski izzivalec pa je prepričan, da ga na tla ni spravil udarec, ampak neroden korak, pri katerem si je poškodoval koleno. Tudi Solisov manager Ahmet Oner je prepričan, da je njegov varovanec dvoboj pravzaprav predal zaradi poškodbe. Po dvoboju so Kubanca odpeljali v bolnišnico, kjer so mu pregledali koleno. Ugotovili so natrgane kolenske vezi ter poškodovan meniskus. Kubanec, olimpijski prvak iz Aten (2004) in trikratni svetovni amaterski prvak, je vpisal svoj prvi profesionalni poraz po 17 zaporednih zmagah.