Na mednarodnem arhitekturnem natečaju sta bila aprila lani za projektanta nove stavbe galerije izbrana madžarska arhitekta Tamas Levai in Agnes Joszai. Poslopje, ki bo zgrajeno poleg glavne tržnice na Lentu, sta si zamislila z razstavnimi prostori znotraj bele organske lupine, postavljene na prosojen galerijski parter s prostori za otroke, knjižnico, barom in restavracijo.

Zapletlo se je pri nadaljnjih korakih. Kot je ob robu četrtkove seje mestnega sveta povedal mariborski župan Franc Kangler, madžarska ekipa ni izpolnila svojih obveznosti, ki ji pripadejo pri pripravi projektne dokumentacije, potrebne za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Po neuradnih navedbah naj bi bile težave že v sami komunikaciji ter pomanjkanju izkušenj razmeroma mladih arhitektov. Po besedah podžupana Tomaža Kanclerja se je zataknilo tudi pri plačilu, saj projektanti niso pravočasno oddali faktur za izdelane idejne zasnove, zato morajo na izplačilo počakati do sprejetja občinskega proračuna za letošnje leto. "So objektivno prizadeti, a so reagirali na način, ki ni primeren," je dejal.

Vlada želi primerljivo participacijo mestne občine Maribor

Investicija je ocenjena na nekaj manj kot 20 milijonov evrov. Vlada je januarja v ta namen obljubila deset milijonov evrov kohezijskih sredstev v prihodnjih treh letih. A pogoja za pridobitev tega denarja sta "primerljiva finančna participacija" mariborske občine in zagotovitev vse potrebne projektne in gradbene dokumentacije do konca letošnjega maja.

Zaradi tega časovnega roka zagate po besedah direktorice občinske uprave Milice Simonič Steiner ni mogoče rešiti z objavo novega arhitekturnega natečaja. Pojasnila je, da se bodo prihodnji teden sestali s strokovnjakom za avtorsko pravo, da ugotovijo, kakšne so pravne možnosti za rešitev, prepričana pa je, da lahko zadevo še pravočasno rešijo.

Občini se z izgradnjo nove galerije mudi tudi zaradi tega, ker želi stare prostore prodati. Za prostore naj bi se zanimala univerza, na občini pa pričakujejo, da bi lahko zanje iztržili milijon evrov.

Nova umetnostna galerija bi morala biti po prvih načrtih zgrajena do leta 2012, ko bo Maribor prevzel naziv EPK. Trenutno odprtje galerije napovedujejo za konec omenjenega leta, a številni so mnenja, da je tudi ta cilj težko uresničljiv.