V ligo za prvaka so se v slovenski ligi uvrstile ekipe Zlatoroga, Geoplina Slovana, domžalskega Heliosa, Hopsi s Polzele, Maribor Messer in Elektra Šoštanj, v končnici pa sta se jim pridružila še Union Olimpija in novomeška Krka.

Prvenstvo ima predvidena dva scenarija, ki sta odvisna od morebitne uvrstitve Krke na finalni turnir evropskega pokala Fiba Eurochallenge. Po prvi različici bi se prvenstvo končalo 9. junija, če pa bi Krkaši še naprej blesteli v Evropi, pa 11. junija.

Liga bo prekinjena tudi sredini aprila, ko bo bosta Krka in Olimpija v igrali na sklepnem turnirju lige NLB, ki ga med 19. in 21. aprilom gosti nova ljubljanska športna dvorana Stožice.

V prvem delu lige za prvaka se bodo moštva pomerile po dvokrožnem sistemu vsaka z vsakim doma in v gosteh, v nadaljevanju pa bo najboljša četverica nastopila v polfinalu, ki se bo igral na dve zmagi, v velikem finalu pa se bosta ekipi za slovenski naslov 2010/11 pomerili na tri zmage.

Pari prvega kroga:
- sobota: 19. marca:
18.00 Union Olimpija - Elektra Šoštanj
19.00 Geoplin Slovan - Krka
19.00 Hopsi Polzela - Helios Domžale
19.30 Zlatorog - Maribor Messer

Izjave trenerjev pred ligo Telemach za prvaka:

Slobodan Ramš (Maribor Messer): "Na začetku sezone smo imeli težave s poškodbami, na koncu nam je bilo prizanešeno, tako da smo se uvrstili v ligo za prvaka. Naš klub je v zadnjih sezonah vseskozi napredoval in letos smo se prebili celo v ligo za prvaka. Malo smo se pred končnico tudi okrepili in upam predvsem na dobro igro."

Dušan Hauptman (Elektra Šoštanj): "Prav veliko novega pred končnico ni. Mi smo že presegli zastavljene cilje, zato gremo na tekme povsem neobremenjeni. Ne bomo se predajali. Vsako tekmo bomo skušali dobiti, kaj nam bo uspelo, pa bomo videli. Sem optimist."

Tonči Mašina (Hopsi Polzela): "Sprememb v ekipi ni. Zdaj bo pomembno, da bomo k vsaki tekmi pristopili profesionalno. Disciplina in odgovornost v igri sta seveda pritisk, a vedeti moramo kaj hočemo. Naša realnost je uvrstitev od petega do osmega mesta, vse ostalo bo več od pričakovanj."

Gašper Okorn (Geoplin Slovan): "V Slovanu smo si zastavili dolgoročne cilje. Z večino igralcev smo skupaj prvo leto. V končnico gremo postopoma, iz kroga v krog, in videli bomo, kaj nam bo to prineslo. Verjamem v ekipo. skupaj lahko marsikoga tudi presenetimo. Smo mladi in na vsaki tekmi bomo imeli izreden motiv."

Rado Trifunovič (Helios Domžale): "Naš cilj je uvrstitev med najboljše štiri in igranje v ligi NLB v naslednji sezoni. To bo seveda težko.Ekipe so zelo izenačene in zato bomo morali prikazati dobro igro."

Jure Zdovc (Union Olimpija): "Za nas sta v igri še dve trofeji. S slovenskimi ligaši doslej prav veliko stika nismo imeli, nekaj prijateljskih tekem, na katerih pa smo videli, da lahkih tekmecev v tej ligi ni. Naš cilj pa je seveda prvo mesto in tudi zato smo se okrepili z Jako Klobučarjem."

Aleš Pipan (Zlatorog): "Možnost igranja za ligo NLB je tudi neke vrste smisel lige za prvaka. Mi jo bomo začeli z mešanimi občutki. Smo neobremenjeni, a tudi previdni, saj bo šlo zdaj zares. V tej ligi bo vsaka žoga odločala o zmagi. Mislim, da smo dobro pripravljeni, dobro smo izkoristili tudi teh 14 dni premora. Naš primarni cilj je uvrstitev v ligo NLB."

Aleksander Sekulič (pomočnik trenerja Krke): "Najbolj pomembno je, da bomo vse tekme odigrali tako, kot se to od nas pričakuje. Slabih tekmecev ni in gremo korak za korakom. Seveda bomo skušali zmagati na vsaki tekmi."