Dvaintridesetletnik bo svoj poslovilni skok opravil poleti na tekmi celinskega pokala v Kranju, kjer mu bodo pripravili poslovilno tekmo, kakršno si šampion njegovega kova tudi zasluži. V svetovnem pokalu je dosegel kar 15 zmag, več kot vsi drugi slovenski skakalci skupaj, poleg tega pa je bil dvakrat najboljši tudi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala (v sezonah 1996/97 in 1997/98). V sezoni 1996/97 je kot edini Slovenec doslej osvojil tudi prestižno novoletno turnejo štirih skakalnic. Tako leta 1997 kot leto pozneje je Peterka osvojil tudi laskavi naziv športnik leta.

Na svetovnih prvenstvih v poletih je bil najboljši leta 1998 v Oberstdorfu, kjer je zasedel šesto mesto, kot član slovenske ekipe pa je na olimpijskih igrah 2002 v Salt Lake Cityju osvojil bron, uspeh pa je ponovil tudi na svetovnem prvenstvu 2005 v Oberstdorfu.

Danes oče treh otrok je slovenskim smučarskim skokom dal to, kar še nihče doslej, v zgodovino pa se je vpisal tudi kot prvi Slovenec s poletom prek dvesto metrov. S svojimi uspehi je navduševal generacije mladih športnikov in znatno prispeval k še večji priljubljenosti smučarskih skokov pri nas. Na današnji novinarski konferenci pod Poncami mu je ob strani stala tudi žena Renata.

"To je to. Konec je. Tako sem se odločil. Kaj naj rečem? Težko mi je bilo, zlasti po ponesrečenem nastopu na državnem prvenstvu, ko je ta odločitev tudi dozorela v moji glavi. Zdaj sem se že približno sprijaznil s tem, gotovo pa bodo še prišli dnevi, ko mi bo zelo, zelo težko. Ampak v življenju sem dal že veliko skozi in vem, da bom tudi to preživel," je uvodoma pojasnil skakalni šampion v Planici, na prizorišču svojih največjih uspehov v karieri, in dodal: "Rad bi povedal, da pri tej odločitvi ne čutim nobenega olajšanja, saj so skoki moje življenje že od šestega leta, se pravi dobrih 24 let. Preveva me veliko drugih čustev, o katerih rajši ne bi govoril. Že spremljati današnji trening in kvalifikacije mi je bilo zelo težko, sploh nisem mogel stati na mestu. Res mi je težko pri srcu."

Peterka je izrazil željo, da bi bil še naprej povezan s skoki. "Kot sem že povedal, so skoki moje življenje. Za zdaj še ne vem natančno, kaj bom v življenju počel, a glede na moje bogate izkušnje in znanje, ki sem si ga nabral, upam, da bom pri skokih še naprej udeležen," je dejal Peterka in o poslovilni tekmi dodal: "Do poletja bom moral vsekakor še skakati in trenirati, zato da ne bom na tekmi izpadel kot začetnik. To mi je všeč in komaj čakam, da se spomladi odpre skakalnica v Kranju. Mislim, da bom eden prvih, ki bo prišel skočit na plastiki. Dokler sem še solidno fizično pripravljen, bi bil rad čim več v zraku in v tem čim bolj užival."

Slovenski skakalni junak je razmišljal tudi o slovesu v Planici, čeprav ni veliko skakal na 120-metrskih skakalnicah: "Najprej me je bilo nekaj dni kar pošteno strah, glede na to, da letos nimam veliko skokov na velikih skakalnicah. A ko sem se že odločil za slovo na planiški velikanki, je splet okoliščin nanesel, da ne. Odločili smo se, da je bolje, če ne 'splezam' gor."

Na današnji novinarski konferenci je bil nekajkrat na robu solz, tudi ko je razmišljal o najlepših in najtežjih trenutkih: "V zadnjih dneh sem po radiu večkrat slišal vse svoje dosežke ... Veliko je najlepših trenutkov, gotovo so med njimi tudi konci treh uspešnih sezon v Planici, takrat me je osvojitev velikega kristalnega globusa 'držala' še kakšen mesec dni. Glede najslabših trenutkov pa ... Prav tako sem jih doživel veliko, a o njih zdaj ne želim razmišljati. Raje bom obujal zgolj lepe."