S slovenskega stališča je bila bolj zanimiva ženska tekma. Najuspešnejša športnica nedavnega biatlonskega svetovnega prvenstva v ruskem Hanti Mansijsku, Nemka Magdalena Neuner, nadaljuje serijo uspehov. Danes je bila 24-letna Neunerjeva najboljša na sprintu v Holmenkollnu. Kar za 31,3 sekunde je ugnala Norvežanko Toro Berger, ki je prav tako morala enkrat v kazenski krog, ter že za več kot 46 sekund Belorusinjo Darjo Domračevo, ki je zgrešila dve tarči.

Nemka, po novem že 10-kratna svetovna prvakinja, si je z današnjo zmago priborila tudi mali kristalni globus v sprinterskem seštevku svetovnega pokala. S peto zmago v sezoni je poskrbela, da je tudi boj za skupno zmago postal napet, saj bo imela najboljše izhodišče Neunerjeva tudi v sprintu. Razlika do Kaise Mäkäräinen, ki je bila tokrat 19., zdaj znaša le še 22 točk, Švedinja Helena Eckholm, ta je osvojila le 37. mesto, pa je že zdrsnila na tretje mesto.

"Danes zmage nisem pričakovala, saj sem nastopila rahlo bolna in sprva sploh nisem vedela, ali naj tekmujem, a nato sem si rekla, bom pa odstopila, če ne bo šlo. Prav zato sem šla v tekmo brez pričakovanj in brez obremenitve," je recept za uspeh razložila Nemka, o skupnem seštevku svetovnega pokala pa: "Doslej o tem sploh še nisem razmišljala. Seveda se je položaj spremenil, a najprej si želim samo nastopiti v soboto. Vse ostalo bo, kakor bo."

Enkrat je morala v kazenski krog tudi Teja Gregorin, a je bila v smučini 1:13 minute počasnejša od Nemke. Sama si je ob dobrem strelskem nastopu želela tudi več, preboj med deseterico, a ji je bolezen v zadnjih dneh vzela prav toliko moči, da ta cilj danes ni bil dosegljiv. Vseeno pa je lahko zadovoljna vsaj s skupnim seštevkom svetovnega pokala, kjer se je prebila na sedmo mesto. Andreja Mali in Tadeja Brankovič sta točke svetovnega pokala zapravili na strelišču. S tremi oziroma štirimi kazenskimi krogi sta osvojili 47. in 59. mesto, s čimer sta si zagotovili nastop na sobotnem zasledovanju, kjer bo Malijeva nujno potrebovala nekaj točk, da potrdi nastop na zadnji nedeljski tekmi s skupinskim startom, kjer bo nastopilo le 30 najboljših na svetu.

"To je bil danes moj maksimum, več nisem mogla dati od sebe. S trenerjem sva bila še včeraj prepričana, da ne bom nastopila, vendar je bilo stanje zjutraj boljše, zato sem startala. Nisem se želela preveč na silo pognati v prvi del tekme, saj sem se počutila precej šibko. Zadete tarče so mi vlile dodatne energije in do konca sem lahko še nekoliko dvignila tekaško hitrost. V zadnjem krogu sem tekla skupaj s Čehinjo Vitkovo, ki me je potegnila za seboj. Želim si nastopiti tudi v zasledovanju, vendar bo vse odvisno od zdravstvenega stanja," je pojasnila svoje težave Gregorinova.

Pri moških slavil Birnbacher

Moško tekmo je dobil Nemec Andreas Birnbacher, ki je bil ob 100-odstotnem streljanju najhitrejši v smučini ter dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.

Šved Bjoern Ferry je za njim zaostal 10,2 sekunde, drugi Nemec Alexander Wolf pa 44 sekund. Zanimivo je tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer se je prednost mladega Norvežana Tarjeija Boeja, ta je danes ostal brez točk, a vseeno osvojil mali sprinterski kristalni globus, pred rojakom Emilom Heglejem Svendsnom stopila na 37 točk.

Do točk sta prišla tudi dva slovenska tekmovalca. Janez Marič je bil z zaostankom 1:44 minute 27., Vasja Rupnik, oba sta morala po enkrat v kazenski krog, pa z zaostankom 1:52 minute 33., s čimer je drugič v sezoni prišel do točk. Klemen Bauer je tokrat zgrešil kar štiri tarče in se uvrstil na 65. mesto in ga v soboto zato ne bo na zasledovalni tekmi. S tem pa je ogrožen tudi njegov nastop na zadnji tekmi s skupinskim startom, saj je trenutno na 30. mestu v svetovnem pokalu.