"Treme je bilo le toliko, kolikor je je nujno potrebne za letalnico. Je najbolj divja na svetu, a tudi izjemno dobro pripravljena," je prvi vtis strnil Matevž Šparovec, ki ima že svetovni sloves specialista za vlogo predskakalca. V zbirki ima ob skakalnicah tudi vse letalnice sveta razen Vikersunda. "Vlog predskakalca je bilo veliko več v minulih sezonah, letos imam v nogah le deset treningov v Kranju in Erzrumu v Turčiji, kjer sem bil preizkuševalec skakalnice za univerzijadi," je dodal zgovorni črnolasec iz Stražišča pri Kranju, ki bo po Planici smuči verjetno postavil v kot. Počasi se usmerja v trenerske vode, saj v Kranju že trenira naraščaj in upa, da bo čez deset let kdo izmed njegovih varovancev letel v Planici.

Za edina poleta dneva čez 200 metrov je poskrbel 21-letni Tomaž Naglič iz Žirov, ki je najprej z 206 metri za štiri metre izboljšal osebni rekord, nato pa pristal pri 202 metrih. S tem je znova potrdil, da je rojeni letalec, a glede na zadnje predstave v celinskem pokalu zanj ni bilo prostora med izbrano deseterico v slovenski vrsti. "Sijajno. Tako dolgega poleta ob mojem prvem skoku v Planici resnično nisem pričakoval. Če bi bila tehnična izvedba boljša, bi me neslo še dlje," je dejal Tomaž Naglič, ki je kljub dežju nosil očala s črnim vezirjem in včeraj tudi že sklenil letošnjo sezono. Izmed nordijskih kombinatorcev (za naslednjo sezono jim bo Majdičeva posodila 12 parov vrhunskih smuči za tek) je Gašper Berlot vriskal ob novem osebnem rekordu 178 metrov, potem ko je moral dolgo časa sedeti na zaletni klopi in se z nje umakniti.

Vidno se je oddahnil tudi vodja tekmovanja Jelko Gros. "Pred prvim skokom je bil pritisk pri meni enak kot pri skakalcu, saj kljub odlično pripravljeni letalnici ne veš, kaj te čaka. Šele ko je Šparovec pri 108 kilometrih na uro poletel v dolino, smo videli, da se kljub dežju, ki sicer teče za vrat, skakalci lepo vozijo po zaletni smučini, saj jih ni premetavalo. Le na doskočišču je bilo zaradi dežja nekaj grbin, ki jih bomo zgladili," je povedal Jelko Gros in poudaril, da je Planica svetovni rekord (246,5 metra) le posodila Vikersundu, a ga bo najkasneje leta 2014, ko bo letalnica povečana, dobila nazaj. Vreme v Planici naj bi bilo vsak dan lepše, v soboto in nedeljo tudi sonce.

Ko smo Grosa izzvali, kdo so favoriti, je izstrelil: "Na prvem mestu Schlierenzauer, na tretjem zaradi patriotizma Kranjec, vmes pa Bardal, Ammann, pa tudi Malysz, ker se ne bo poslovil s povprečnimi poleti." Batmana iz Wisle na zadnji tekmi v karieri v svetovnem pokalu ne bo spremljal osebni trener, Finec Hannu Lepistoe, ki je moral zaradi težav s srcem na urgenco bolnišnice v Helsinkih, trenutno pa je že doma v Lahtiju, kjer so mu zdravniki predpisali počitek. Tudi Lepistoe je načrtoval, da bi letos sklenil bogato trenersko kariero, med katero je deloval na Finskem (tvorec uspehov najboljšega skakalca vseh časov Nykaenena), Poljskem, v Italiji in Avstriji.