Za naslov državnega prvaka se bodo potegovali še Trimo Trebnje, Loka in Maribor Branik, za obstanek pa Ribnica Riko hiše, Krka, Jeruzalem Ormož, Slovan, Šmartno Herz Factor banka in Slovenj Gradec. V obeh končnicah bo nastopilo po šest klubov.

Za slovenskega prvaka se bodo potegovala moštva, ki so bila v rednem delu prvenstva uvrščena od 1. do 6. mesta, za obstanek pa moštva, ki so po rednem delu zasedla mesta od 7 do 12. Vsi klubi prenašajo v drugi del ligaškega tekmovanja vse točke iz rednega dela, v obeh končnicah pa se igra po dvokrožnem tekmovalnem sistemu. Iz prve lige bosta izpadli zadnjeuvrščeni ekipi iz skupine za obstanek.

Igralci iz Šaleške doline so v prvem delu naravnost blesteli. Izbranci Branka Tamšeta so edini spodrsljaj doživeli v Kopru, vse druge tekme pa končali z dvignjenimi rokami in so na lepi poti, da po sezoni 2008/09 drugič slavijo v državnem prvenstvu. Pred naslednjimi desetimi obračuni v končnici jim največ sivih las povzroča poškodba Marka Bezjaka, ideolog velenjske igre, ki se je poškodoval na reprezentančni tekmi v Stožicah proti Poljakom, bo izven igrišč vsaj mesec dni.

Koprčani tudi v tej sezoni mešajo štrene najboljšim slovenskim ekipam in so edini resni tekmeci Velenjčanom, povsem pa so razočarali Celjani. Zmedena politika ideologov celjskega rokometa je 17-kratne državne prvake pripeljala do najnižje možne točke, nekdanji velikan mednarodne scene je zdaj dokaj lahek plen tudi za povprečne slovenske ekipe.

Trebanjci, Škofjeločani in Mariborčani lahko na tretjem mestu ogrozijo tudi tretjeuvrščene Celjane, zanimivo pa bo v skupini za obstanek. Ribnica Riko hiše, Jeruzalem Ormož in Krka bodo zagotovo obdržali prvoligaški status, "visita" pa obubožani Slovan in Šmartno Herz Factor banka, medtem ko je klub iz Slovenj Gradca že odpisan. Vodstvo koroškega kluba je navkljub govoricam o mrku kluba le našlo nekaj minimalnih sredstev, da bo sezono izpeljalo do samega konca, potem pa "ježkom" bržkone grozi črn scenarij.