Majdičeva danes ničesar ni prepustila naključju. Prepričljivo je opravila že s kvalifikacijami, ko je postavila najboljši čas, nato je zmagala v četrtfinalu, s precejšnjo prednostjo pa tudi v polfinalu in nato še v finalu. Že po polfinalu je v svojem značilnem slogu proslavila prvo mesto in tretji sprinterski globus, nato pa je to s suverenim nastopom potrdila in slavila še v finalu.

Potem ko je minuli konec tedna v Lahtiju prevzela vodstvo v posebnem seštevku sprinta, tega ni hotela več izpustiti iz rok. Obe tekmici za omenjeno zmago v seštevku sprinta, Italijanka Arianna Follis in Američanka Kikkan Randall, sta se poslovili že v polfinalu, kar je pomenilo, da bo Majdičeva že tretjič v karieri, po sezonah 2007/08 in 2008/09, v zrak znova lahko dvignila mali kristalni globus za zmago v sprintu.

Majdičeva je v svetovnem pokalu dosegla 16 zmag, skupno, če štejemo še vse "etapne" s turnej Tour de Ski in zaključkov sezone (tudi tokratna zmaga šteje v "etapno", saj Stockholm skupaj s Falunom konec tedna šteje skupno za finale svetovnega pokala) pa kar 24.

"Po poškodbi v Vancouvru smo se z ekipo trdo borili za vrnitev. Izredno sem vesela, da mi je uspelo. Nekako sem že po polfinalu slutila, da lahko zmagam, saj sem se res počutila močno, poleg tega mi ta proga resnično ustreza. Danes zjutraj, ko sem se zbudila, sem se takoj odlično počutila in si rekla: danes bo moj dan," je dejala Majdičeva, ki je na sprintu v Stockholmu že dvakrat zmagala, dvakrat pa je bila druga. Obenem je bila to njena 110. uvrstitev med najboljših deset.

"Želela sem si mali globus, potem ko sem v Lahtiju prevzela vodstvo, sem vedela, da mi lahko uspe. Čeprav sta bili Follisova in Randallova izjemni tekmici, sem zadržala vodstvo. Na današnji tekmi sem resnično uživala, zaradi tega sem rada tekmovala v tem športu. Najlepša hvala vsem, ki so me spremljali in podpirali vsa ta leta," je novinarki Mednarodne smučarske zveze dejala Majdičeva in tako že potrdila govorice, da se po tej sezoni poslavlja.

Dodatno motivacijo je Majdičevi dala tudi kulisa v Stockholmu. "Mesto je res nekaj posebnega. Srečna sem, da tukaj lahko počnem tisto, v čemer najbolj uživam. Tukaj sem dobila dodatno energijo, vedela sem, da lahko pokažem edinstveno predstavo. V finalu sem bila nato vendar tudi sama presenečena nad prednostjo in da nisem imela prave konkurence. Vidi se, da je sezona res dolga. Prav je bilo, da v Lahtiju nisem nastopila na distanci," je še povedala tekmovalka, za katero se vse bolj pogosto govori, da se ta konec tedna poslavlja od tekmovalnega športa, a tega doslej še ni potrdila.

Dobro sta danes slovenske barve branili tudi preostali Slovenki. Katja Višnar je preizkušnjo končala na šestem mestu, finale je bil zanjo malo prehiter, medtem ko je bila Fabjanova po bolezni, ki jo je pestila prejšnji teden, tokrat 13. Višnarjeva je v svojem četrtfinalu gladko zmagala, medtem ko je bila Fabjanova, ki je v četrtfinalu tekla ob boku z Majdičevo, tretja ter je čakala na razplet ostalih tekem. Nato se je izkazalo, da je polfinale zgrešila le za malenkost in se morala zadovoljiti s 13. mestom.

Višnarjeva je v polfinalu hitro startala, tekla v ospredju in si z drugi mestom po fotofinišu prislužila vnovični finalni nastop. V finalu sta Majdičeva in Višnarjeva po hitrem startu tekli v ospredju, nato je slednja pričela izgubljati mesta, Majdičeva pa večati svojo prednost, ki jo je zlahka zadržala do cilja. "Želela sem si finale in še kaj več. Na žalost sem imela le majhno pavzo, poznala se mi je utrujenost in s tekmicami nisem mogla držati tempa," je z mešanimi občutki povedala Višnarjeva.

Na moški tekmi se je prav tako prepričljive zmage veselil domačin Emil Jönsson, kar je prva švedska zmaga na domači tekmi okoli kraljeve palače. Drugo mesto je zasedel Norvežan Petter Northug, tretje pa njegov rojak Ola Vigen Hattestad.

Karavana smučarskih tekačev se zdaj seli v Falun, kjer bodo na sporedu še tri tekme. V petek bo na vrsti "prolog", v soboto sledi skupinski start, nato pa v nedeljo še zasledovalna tekma v prosti tehniki.

Ženske:
1. Petra Majdič (Slo)
2. Marit Bjoergen (Nor)
3. Maiken Falla (Nor)
4. Ida Ingemarsdotter (Šve)
5. Alena Prochazkova (Slk)
6. Katja Višnar (Slo)
7. Justyna Kowalczyk (Pol)
8. Aino-Kaisa Saarinen (Fin)
9. Charlotte Kalla (Šve)
10. Kikkan Randall (ZDA)
...
13. Vesna Fabjan (Slo)

Skupno (po 28. tekmi od 31):
1. Justyna Kowalczyk (Pol) 1789
2. Marit Bjoergen (Nor) 1232
3. Arianna Follis (Ita) 1125
4. Marianna Longa (Ita) 1004
5. Therese Johaug (Nor) 967
6. Petra Majdič (Slo) 954
...
27. Vesna Fabjan (Slo) 246
30. Katja Višnar (Slo) 232
72. Barbara Jezeršek (Slo) 30
80. Alenka Čebašek (Slo) 20
90. Mirjam Cossettini (Slo) 15

Sprint (po 11. tekmi od 11):
1. Petra Majdič (Slo) 480
2. Arianna Follis (Ita) 434
3. Kikkan Randall (ZDA) 427
4. Marit Bjoergen (Nor) 403
5. Justyna Kowalczyk (Pol) 314
6. Maiken Caspersen Falla (Nor) 305
7. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Nor) 277
8. Katja višnar (Slo) 266
9. Vesna Fabjan (Slo) 264
...
57. Alenka Čebašek (Slo) 20
81. Barbara Jezeršek (Slo) 4