Naglič je bil edini, ki je preletel 200-metrsko oznako. Matevž Šparovec je bil prvi v smučini med 24 predskakalci, ki so opravili 48 poletov. Šparovec, prvič je poletel 153 metrov, je nasledil Branka Iskro, ki je imel v zadnjih letih čast, da kot prvi preizkusi letalnico bratov Janeza in pokojnega Lada Goriška.

Janez Gorišek je dejal, da letos svetovnega rekorda ne bo moč doseči. Novi svetovni rekorder v poletih je 11. februarja letos na po novem največji letalnici na svetu v Vikersundu na Norveškem postal domačin Johan Remen Evensen, ki je poletel 246,5 metra daleč.

Testiranje letalnice je po Grosovih besedah kljub slabemu vremenu potekalo nemoteno. "Tudi to je treba doživeti, ker sem bil potem vesel, da je vse teklo zelo dobro. Tekmovalcev na zaletišču ni nič premaknilo, tekmovanje je potekalo tekoče, le za ovratnik je tekla voda. Nekaj grbin je bilo na doskočišču zaradi dežja, ki je padal ponoči. Čeprav tehnični delegat ni zahteval, pa bomo to popravili in v četrtek zjutraj ponovno preverili ter opravili dodatne popravke, če bo treba," je pojasnil Gros.

Nemoteno testiranje letalnice je omogočila tudi sodobna tehnologija. "Smučina je na eni strani 'narebrana', poleg tega pa smo sami narezali smučino še prečno, da je mogoče odvajati vodo. Imamo pa tudi najmočnejšo hladilno napravo med vsemi skakalnicami na svetu, doseže -25 stopinj Celzija, drugje pa -15 ali celo le minus devet stopinj. Ta temperatura nam omogoča, da voda hkrati, ko priteče iz smučine, tudi zmrzuje," je še dejal Gros.

V četrtek, ko so na programu treningi in kvalifikacije, je tako kot v petek napovedana še kakšna ploha. "Dež ne povzroča težav. Nevarna bi bila lahko le snežna nevihta in hkrati veter. Tega niso napovedali, le ponoči naj bi bilo nekaj snega. Mislim, da bodo šli vsi nastopi gladko po programu," je napovedal Gros.

Prav zadnja dva dneva naj bi tako postregla s toplejšim vremenom, zaradi vzgonskega vetra, ki ga v dolini pod Poncami povzroči sonce, pa bodo poleti še daljši. "Zato bomo imeli malo nižje zaletišče. Najboljši bodo gotovo leteli proti rekordu planiške letalnice. Konec tedna tako pričakujemo tudi zelo dolge skoke. Če planiško letalnico primerjam s tisto v Vikersundu, ki je sicer večja, imamo mi še vedno v povprečju več skokov čez 200 m, kot jih imajo na Norveškem," je zatrdil Gros.