Sprint je za Petro eden prelomnih v karieri. Še tretjič želi osvojiti mali kristalni globus. Ko je dobila prvega, je bil to v šali njen »prvi otročiček«. Pred zadnjo tekmo, kot nalašč v njeni paradni disciplini v klasiki, pa ima sedem točk naskoka pred Arianno Follis in 29 točk pred Kikkan Randall. Ob tem se delijo le polovične točke. Sprint velja kot uvodna etapa zaključnega Toura s Falunom, kjer bodo od petka do nedelje še tri tekme. V Falunu je slovenska šampionka 26. februarja 2000 osvojila sploh prvo točko svetovnega pokala, kar ji je doslej na posamičnih tekmah uspelo že 188-krat.

Sistem točkovanja »etap« (50 točk za prvo mesto, 46 točk za drugo, 43 za tretje, 40, 37, 34, 32, 30, 28) odpira še nekaj različic razpleta, vendar je bolj ali manj jasno, da bo to dvoboj med spretno in vsestransko Italijanko ter prvo favoritko Petro Majdič. Sprint po ulicah švedske prestolnice je eno njenih zlatih prizorišč. Že marca 2002 je osvojila drugo mesto, za Bente Skari. Iz let 2007, 2008 in 2009 pa ima niz dveh zmag in eno drugo mesto. Tekmice sedanje generacije v Stockholmu je še niso porazile.

Ker se lahko zgodi, da bo sprint v Stockholmu njen zadnji klasični sprint v svetovnem pokalu, bo zanimiv tudi zgodovinski izkupiček drugih dveh Slovenk, Katje Višnar in Vesne Fabjan. Zelo veliko je možnosti, da bi vse tri končale med najboljšo deseterico na sprinterski lestvici. Višnarjeva je trenutno deseta (232 točk), ulični sprint pa že težko čaka. Soročni odriv, izpopolnjena tehnika »Ola« in eksplozivnost so kot prvine nalašč za Stockholm. Fabjanova je osma sprinterka (244 točk). Njen nastop je bil vprašljiv zaradi zdravstvenih težav z dihali, zaradi katerih je jemala tudi antibiotike, vendar je v Skandinavijo odpotovala, da ulovi vsaj kakšno točko.