Med njimi je kopica takšnih, ki so celo boljši letalci kot skakalci in brez težav ob malo višjem za letišču poletijo čez 200 metrov. Posebno pozornost vzbujajo nordijski kombinatorci, Francoz Chappuuis (skupni zma govalec svetovnega pokala) ter Slovenci Oranič, Berlot in Jelenko.

V Planici so letos pripravili toliko snega, da so ga 3000 kubičnih metrov morali odstraniti z letalnice, na kateri je debelina snežne odeje 70 centimetrov. Tudi, če bi jim ga otoplitev ali dež pobrala 40 centimetrov, tekme ne bi bile ogrožene. »Letalnica je pripravljena, metodologija dela se je precej izboljšala, saj snega nismo imeli več v kupih, ampak smo ga z doskočišča rinili proti izteku. Naklon odskočne mize smo spremenili tako, da zdaj skakalec leti dva metra nižje, torej bližje letalnici, zato lažje pristane pri poletih čez 230 metrov. Na primeru Vikersunda smo se naučili, da skakalci ne smejo imeti prevelike višine med letom. Tisto, kar pomeni v Vikersundu polet 246 metrov, je v Planici 240 metrov. V Planici bodo možni poleti med 230 in 240 metrov, ob tem morajo biti izpolnjeni vsi pogoji. Napovedan dež ni ovira za skoke, a tudi ni vzgonskega vetra, ki je pogoj za tiste najdaljše polete,« je bil zgovoren vodja tekmovanja v Planici Jelko Gros. Če so mnogi ljubosumni, ker je Vikersund odvzel Planici lastništvo svetovnega re korda, je predsednik organizacijskega komiteja Drago Bahun Norvežanom čestital za novo letalnico in rekord: »Nismo nevoščljivi, ampak se iskreno veselimo dosežkov v Vikersundu, ker je to nov izziv za nas in zelo pomemben prispevek k razvoju poletov.«

Proračun prireditve je slaba dva milijona evrov, stroške imajo pokrite, koliko pa bo dobička, bo odvisno od tega, kakšen bo izkupiček od vstopnine. Cene vstopnic so za otroke po 3 evre (v nedeljo brezplačno), za odrasle v četrtek 10 evrov, naslednje tri dni po 20 evrov, na tribunah A 35 evrov in B 40 evrov, v klubu Planica pa 250 evrov. »Kljub težkim časom za slovensko ekonomijo, bo prihodek od domačih sponzorjev takšen, kot je bil v minulih letih. Velikih novosti v Planici ni, prilagajali se bomo vremenu, več pozornosti je posvečene ekologiji, da zmanjšamo količino smeti. Ob nakupu pijače bo kavcija za plastenko, pločevinko ali kozarec en evro, ki ga obiskovalec dobil vrnjenega, ko bo vrnil embalažo. Novost je še prostovoljna donacija v višini pet evrov za razvoj slovenskih smučarskih skokov,« je poudaril generalni sekretar organizacijskega komiteja Primož Finžgar.

Prireditelji opozarjajo obiskovalce, da se na pot odpravijo pravočasno, jih prosijo za strpnost in toleranco, predvsem pa naj upoštevajo predpise, opozorilne table ter navodila policistov, 130 varnostnikov in redarjev. Že četrto leto bo potekala akcija za manj alkohola v Planici, četrtek, ki je namenjen obisku otrok, pa je sploh dan brez alkohola. V Planici so pripravljena parkirišča za 200 avtobusov in 1800 osebnih vozil, kar pomeni, da se pod letalnico lahko pri pelje 12.000 obiskovalcev. Parkirišča so še v Ratečah, Podkorenu in Kranjski Gori, od koder bo organiziran krožni prevoz.