Veliko tega dodatnega denarja bi županstvo pod vodstvom Franca Kanglerja priskrbelo s prodajo občinske "srebrnine". Med drugim bo iskalo kupca za 37 nepremičnin, med katerimi sta tudi Umetnostna galerija Maribor in bivši laboratorij Mariborskih lekarn.

Stara galerija za milijon evrov

Za prostore v Tkalskem prehodu, v katerem je nekoč bil galenski laboratorij, namerava občina iztržiti 2,6 milijona evrov. Za poslopje Umetnostne galerije Maribor, ki naj bi se konec leta 2012 selila v 20 milijonov evrov vredno novogradnjo ob Dravi, pa si obeta okrogel milijon evrov, piše v predlogu proračuna za leto 2011, ki ga bodo mestni svetniki prvič obravnavali na jutrišnji izredni seji.

Bistveno večji zaslužek na občini pričakujejo od prodaje plinovodov - kar 17,4 milijona evrov, medtem ko v gradivu ni navedeno, kdo bi bil morebitni kupec. Vodstvo občine, ki je lani od dobrodelnih akcij pridobilo manj kot pol milijona evrov donacij, si letos obeta kar 4,1 milijona evrov donacij.

Prihodkom primerno se bodo povečali tudi odhodki: z lanskih 112,192.611 evrov naj bi poskočili na rekordnih 154,395.557 evrov. Kar dvakratno povečanje naj bi doživeli investicijski odhodki, v prvi vrsti zaradi načrtovanih novogradenj, kakršni sta nova Umetnostna galerija Maribor in nova mariborska knjižnica. Prenovili naj bi se še mestni trgi, obnovo naj bi doživel mariborski grad, nadaljevanje prenove pa naj bi dočakale tudi stavbe v Kulturnem centru Pekarna.

Stroški univerziade za zdaj še capljajo za EPK

Hkrati se bo povečala tudi poraba javnih zavodov občine, v prvi vrsti zavoda Maribor 2012, ki bdi nad izvajanjem projekta Evropske prestolnice kulture 2012. Letos mu bo občina nakazala šest milijonov evrov, vsi letošnji kulturni programi v mreži EPK pa so ocenjeni na več kot 24,6 milijona evrov. Bistveno manj občinskega denarja za zdaj porablja zimska univerziada, ki naj bi se odvila takoj po kulturni prestolnici. V proračunu je zanjo namenjenih "le" 850.000 evrov, od tega večina za delovanje podjetja Univerziada Maribor, d.o.o.