V Planici ob sodelovanju države, SZS in občine Kranjska Gora poteka gradnja nordijskega centra. "Naredili smo nekaj korakov naprej. V zadnjih letih smo pospešeno odkupovali zemljišča, zgradili žičnico in obnovili doskočišče velikanke. Opravili smo arhitekturni natečaj, dva projekta, krajinskega in za razporeditev objektov, smo združili. Sprejeli smo zakon o Planici in ustanovili Zavod Planica," je korake pri obnovi strnil minister za šolstvo in šport Igor Lukšič in dodal, da naj bi v letošnjem letu s pomočjo sredstev iz evropskih skladov zgradili skakalnice, prihodnje leto začeli dela v tekaškem delu centra, gradnja pa mora biti končana leta 2013.

Delovna skupina pod vodstvom Janeza Bukovnika je pripravila elaborat kandidature, ki jo je treba pri generalni sekretarki Mednarodne smučarske zveze (FIS) vložiti do 1. maja letos, o izboru prireditelja pa bodo odločali na kongresu maja 2012 v Južni Koreji. Ob vložitvi kandidature je treba v blagajno FIS vplačati kotizacijo 120.000 evrov in obenem zagotoviti 200 nočitev (20.000 evrov) za treninge. "Predvideni skupni stroški kandidature so 370.000 evrov. Če organizacijo prvenstva dobimo, bo treba FIS vplačati garancijo 320.000 evrov, ki jo izbrani prireditelj izgubi, če prvenstva ne organizira," je pojasnil Janez Bukovnik in poudaril, da so po trenutnem ceniku predvideni prihodki (pokrovitelji, TV-pravice, nočitve) za slab milijon evrov večji od stroškov.

Posebna ambasadorja kandidature bosta tekačica na smučeh Petra Majdič in nekdanji smučarski skakalec Franci Petek. O izboru prireditelja bo na tajnem glasovanju odločalo 17-člansko predsedstvo FIS. En glas ima v njem tudi Slovenija z Janezom Kocijančičem, ki se je spomnil dveh neuspešnih slovenskih kandidatur treh dežel za zimske olimpijske igre in dveh za svetovno prvenstvo v alpskem smučanju.

"Sam bom v neugodnem položaju, a vem, za koga bom glasoval. Od vseh dosedanjih kandidatur je planiška najbolj kakovosten projekt. Pripravljen je na nivoju sodobne dobe in lahko pridobi podporo predsedstva FIS. Že zdaj je znano, da bosta močna protikandidata Lahti na Finskem in Zakopane na Poljskem. Za uspeh kandidature bo pomembno tudi to, kako bodo organizirane tekme svetovnega pokala letos in prihodnje leto v Planici, ki jih je treba potrditi tudi z uspehom slovenskih skakalcev. Imamo vse argumente, da zmagamo, saj gremo v kandidaturo z jasno vizijo, kaj želimo z njo doseči. Projekt je kompleten in konkurenčen, ker zagotavlja dolgoročno prisotnost v mednarodnem smučarskem svetu," je poudaril Janez Kocijančič.

Slovenski smučarski delavci bodo lobiranje za devet glasov začeli že letos, saj gostijo tudi letno koledarsko konferenco FIS. Planica načrtuje, da bi leta 2015 priredila skupni finale svetovnega pokala v skokih, tekih in kombinaciji.