"Težko je dojeti, da je nekaj tako močno kot cunami z obličja Zemlje izbrisalo otok, ki je bil velik vsaj 100 kilometrov, a tako je bilo,“ je zatrdil ameriški univerzitetni profesor Richard Freud, ki je skupaj s skupino raziskovalcev preučeval satelitske slike, površino Zemlje s pomočjo globinskega radarja in drugih tehnologij ter tako prišel do svojega odkritja.

"Odkrili smo nekaj, česar ni še nihče pred nami. To nam daje verodostojnost in dopolni smiselnost naše arheološke teorije,“ je povedal Freud.

Temeljna ideja raziskovalcev je, da je Atlantido prizadel močan cunami, preživeli pa naj bi se naselili na obali Španije, kjer so zgradili nova mesta, ki so spominjala na izgubljena mesta Atlantide. Le-ta naj bi se nahajala v španskih močvirjih. Raziskovalci namreč trdijo, da so našli niz povezanih mest globoko v močvirjih severno od mesta Cadiz, ki naj bi potrjevala njihovo teorijo.

Čeprav skeptiki trdijo, da je Atlantida zgolj Platonova prispodoba, s katerimi je poskušal razlagati koncepte svoje filozofske teorije, in da izgubljena mesta v Španiji niso povezana z njo, so navdušenci prepričani, da bi Španija lahko bila počivališče izgubljene kulture. Predvsem jih prepričujejo Platonove navedbe, da se je Atlantida nahajala na drugi strani Herkulovih stebrov, ki jih povezujejo z današnjim Gibraltarjem.

Tudi če je Platon res imel v mislih Gibraltar, pa ostaja vprašanje, zakaj bi Platon, ki je živel med Atenami in sicilskimi Sirakuzami, označil Španijo kot "na drugi strani“ Gibraltarja?