Dotlej naj bi bil nordijski center Planica že zgrajen, saj so v zadnjih letih država, SZS in občina Kranjska Gora že začeli z obnovo in novogradnjami. "Naredili smo nekaj korakov naprej. V zadnjih letih smo pospešeno odkupovali zemljišča, zgradili žičnico, obnovili doskočišče velikanke. Opravili smo arhitekturni natečaj, dva projekta, krajinskega in za razporeditev objektov smo združili in prepričani smo, da smo prišli do dobre rešitve. Sprejeli smo zakon o Planici in ustanovili Zavod Planica," je korake pri obnovi v lanskem in letošnjem letu strnil minister za šolstvo in šport Igor Lukšič.

Lukšič je dejal, da bodo najprej pripravili center za smučarske skoke, potem pa bo prihodnje leto na vrsti smučarsko tekaški center in drugi objekti. Janez Kocijančič, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in podpredsednik Mednarodne smučarske zveze (Fis) je ocenil, da bo imela Planica za SP leta 2017 močne protikandidate, med drugimi se z kandidaturo že spogledujeta finski Lahti in poljske Zakopane. Prvenstvo bo Fis izbrala prihodnje leto v Južni Koreji.

"Sam bom v neugodnem položaju, ker bom glasoval, ve se pa, za koga bom. Obnovljena Planica si skupaj s prijatelji, ki trdo delajo, da pripravijo tekmovanje, to prvenstvo zasluži. V kandidaturo se je potrebno podati zelo resno, ker bodo kandidati zelo močni. Zakopane, kjer je prvenstvo enkrat že bilo, kandidirajo že četrtič ali petič zapored, v Lahtiju so pripravili že nekaj prvenstev in tudi oni kandidirajo že nekajkrat zapored," je dejal Kocijančič.

"SZS je pred odločitvijo s skupino strokovnjakov pripravila vse potrebno za začetek kandidature in pregledala naše možnosti. Z izgradnjo nordijskega centra Planica je potrebno imeti tudi vsebino, zato je po mojem mnenju potrebno kandidirati za SP. Z nekaj 100.000 evrov za kotizacijo Fis in za promocijo na kongresu Fis prihodnje leto lahko storimo prve korake in poskušamo pridobiti prvenstvo. Bodo pa protikandidati zelo močni," je menil Lovše.

Župan Kranjske Gore Jure Žerjav je dejal, da bo do kandidature precej objektov že zgrajenih in prav nova infrastruktura bo ob dodatnemu učinku zaradi promocije v tujini in tudi zaslužku lokalnega okolja pomembno vplivala na razvoj kraja. Zakon o Planici je pospešil tudi urejanje lastništva. Po besedah Jelka Grosa, direktorja Zavoda Planica in vodje tekmovanja, morajo odkupiti še zemljišča od okrog 60 posameznikov, vse skupaj pa predstavlja 20 odstotkov celotne površine.