Podjetje DiaGenomi je na tekmovanju za najboljši poslovni načrt, ki ga tradicionalno pripravlja Tehnološki park Ljubljana, izmed enajstih prijavljenih načrtov zmagalo. Drugo mesto je zasedlo podjetje Optomotive, ki zadnja leta zelo uspešno sodeluje s trboveljskim podjetjem Dewesoft, srebrno gazelo 2009, tretji pa je bil poslovni načrt Acguee podjetja Mobiliaris. Med peterico finalistov sta se uvrstila še podjetji Etabo in MG Application.

Peterica predstavnikov podjetij je na bolj ali manj zanimiv način v pičli minuti skušala predstaviti svoj poslovni načrt, odgovarjala pa je tudi na številna vprašanja iz občinstva. Skupno oceno je komisija, v kateri so bili mag. Iztok Lesjak, direktor Tehnološkega parka Ljubljana, Jure Mikuž, direktor RSG Kapitala, Matjaž Krč iz podjetja Ideus, Mark Pleško iz Poslovnih angelov Slovenije ter Urban Lapajne iz Tovarne podjemov, oblikovala iz ocene poslovnega načrta (80 odstotkov) in pitcha (nastopa - 20 odstotkov).

"Prizadevamo si, da bi podjetje v prvih treh letih imelo dovolj prihodkov, da bi bilo sposobno učinkovito investirati v razvoj novih tehnik ter razvoj dejavnosti same," je izpostavil mag. Španinger in napovedal, da bodo letos skupaj z Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani odprli laboratorij.

"Podjetniški tim sestavljajo farmacevt in biolog, ki zaključujeta doktorski študij na ljubljanski medicinski fakulteti, ter doktorica znanosti s področja molekularne biologije. Vsi člani skupine so dejavni na področju molekularne biologije in sistemske biologije, ki vključuje raziskave na področju rakavih obolenj, motenj pri psihiatričnih bolnikih in področju cirkadianega uravnavanja metabolnih poti. Kot mladim raziskovalcem na področju biomedicine gre zahvala tudi našim mentorjem, prof. dr. Radovanu Komelu, prof. dr. Damjani Rozman ter doc. dr. Nataši Debeljak, ki nas v podjetniškem svetu podpirajo," je poudaril Španinger.

In kako Klemen Španinger komentira dejstvo, da so v Sloveniji plače visokostrokovnega kadra previsoko obdavčene? "Verjamemo, da bo zakonodaja v Sloveniji kmalu sledila zgledu zahoda, kjer cenijo visokokvalificiran kader in inovativnost, ter nam ne bo treba razmišljati o tem, da bi svoje storitve selili v tujino."