Avstrijci pa so dobili tudi predzadnjo ekipno tekmo svetovnega pokala v Lahtiju; sledi le še finalna prihodnji teden v Planici. Gregor Schlierenzauer, Martin Koch, Andreas Kofler in Thomas Morgenstern so potrdili zmago na minulem svetovnem prvenstvu v Oslu in se pričakovano veselili nove v svetovnem pokalu, kjer so letos nepremagljivi.

Drugi so bili Norvežani, tretji pa Poljaki na krilih veterana Adama Malysza, ki se po koncu sezone poslavlja od smučarskih skokov, tokrat pa mu je s skokom 131,5 metra uspela daljava finala. Nemci, ki so že na SP pristali tik za stopničkami, so bili tudi danes četrti. V boju za stopničke so bili tudi slovenski skakalci, a sta bila po besedah glavnega trenerja Matjaža Zupana danes Malysz in Nemec Severin Freund enostavno premočna in sta prav ta dva skakalca naredila prednost.

"Lahko rečem, da so danes vsi fantje skakali kar dobro, zato sem zelo zadovoljen. Prevc je naredil boljše skoke kot na treningih in nasploh zadnje čase, tako da nimam česa reči. Bili smo zelo skupaj, morda tudi v boju za tretje mesto, a Poljaki so imeli danes izjemno razpoloženega Malysza, Nemci pa Freunda, ki sta bila tokrat za nas premočna," je uvodoma v pogovoru za STA povedal Zupan in dodal: "Kljub temu so se fantje danes dobro borili in peto mesto je bilo tokrat tisto, kar smo si zaslužili.

Današnji dobri nastopi vseh štirih slovenskih skakalcev so dober obet pred jutrišnjo posamično tekmo. "Zagotovo. Če bodo šli fantje v nedeljsko tekmo na takšen način in s takšnim pristopom kot danes, sem prepričan, da bomo lahko zadovoljni," je še dejal Zupan.

Finci so današnjo tekmo pred domačimi navijači končali za Slovenijo na šestem mestu, legendarni Janne Ahonen pa je na domačih tleh prikazal nekaj svojih zadnjih skokov v karieri, saj se bo po nedeljski posamični tekmi dokončno poslovil od skokov.

V nedeljo čaka skakalce na Finskem še posamična tekma, na kateri bodo nastopili vsi štirje Slovenci; najboljši med njimi je bil v petkovih kvalifikacijah Robert Kranjec, ki je imel deveti dosežek med kvalifikanti.