Po slabem uvodu v letošnje svetovno prvenstvo so slovenski biatlonci prav ob koncu tekmovanj potrdili, da so sposobni boljših uvrstitev, kot so jih pokazali na prizorišču približno 2000 kilometrov vzhodno od Moskve. Že v petek sta v moški štafeti izstopala Janez Marič in Vasja Rupnik, Klemen Bauer je imel celo priložnost za medaljo, v soboto pa je s petim mestom v ženski konkurenci za najboljši slovenski izid poskrbela Teja Gregorin.

Na 15-kilometrski tekmi si je strelsko napako privoščila le pri prvem streljanju stoje, pred tem je imela tudi težave s puško pri drugem streljanju, kar je bilo usodno, da ni ponovila uspeha z zadnjega prvenstva leta 2009 v Koreji, kjer se je kot prva slovenska tekmovalka okitila celo s srebrno medaljo.

"Današnji nastop je nedvomno obliž na rane, saj mi na prvenstvu ni šlo vse po načrtih. Želela sem si najmanj deseterico, kar mi je uspelo. Škoda za zastoj na drugem streljanju, ko se mi je pokvarila vzmet na nabojniku, a lahko bi se na koncu izšlo tudi drugače, zato o tem nima smisla razmišljati. Jaz sem vesela, da se je izšlo tako, kot se je. Seveda pa sem tam izgubila 10 do 15 sekund," je bila zadovoljna Gregorinova, ki je v sklepnem krogu pridobivala mesto za mestom.

"Nastop Teje je bil blizu optimalnega. Žal je še en strel milimeter mimo, a vseeno je bila ena najboljših danes. Škoda tudi za okvaro na puški. To se zgodi enkrat v karieri in njej se je danes. Vseeno vse čestitke. Danes je naredila tekmo, ki si jo bomo vsi zapomnili," pa je uspeh Gregorinove pokomentiral njen trener Uroš Velepec.

Zmagala je Nemka Magdalena Neuner, ki je osvojila še drugi posamični naslov svetovne prvakinje, skupno pa pri 24 letih že svojo deveto zlato medaljo na svetovnih prvenstvih. Po zmagi na uvodnem sprintu je zmagala tudi na sklepni ženski posamični tekmi s skupinskim startom. Na 12,5 kilometra dolgi progi je za slabih pet sekund ugnala Belorusinjo Darjo Domračevo in za 14 sekund Norvežanko Toro Berger.

"Danes sem na zmagovalnem odru izredno uživala. Na to se športnik enostavno ne navadi. Uživala sem ob himni in razmišljala o teh strašno prijetnih občutkih. Seveda pa je vse to relativno. Če se ozremo na katastrofo na Japonskem, je biatlon le šport in občutki so tudi mešani," je po podelitvi povedala tudi dvakratna olimpijska prvakinja Neunerjeva.

Tekmovalka ni skrivala, da je imela tudi obilo sreče, saj je do medalje spet prišla v smučini, pred tem pa je morala kar štirikrat v kazenski krog. "Na srečo so grešile tudi druge," je še povedala zmagovalka, ki je z devetim naslovom postala tudi najboljša nemška biatlonka vseh časov, ki ne skriva, da si v nedeljo želi še eno zlato medaljo, s katero bi se na vrhu lestvice najboljših izenačila z Rusinjo Jeleno Golovino.

Zadnjo moško zlato medaljo na letošnjem prvenstvu je osvojil Norvežan Emil Hegle Svendsen, ki je bil prav tako najboljši na tekmi s skupinskim startom. Po dveh srebrnih tudi prvo zlato. Srebro je osvojil olimpijski prvak Rus Jevgenij Ustjugov, bron pa šele 21-letni Italijan Lukas Hofer.

Edini slovenski tekmovalec Klemen Bauer je moral štirikrat v kazenski krog, na koncu pa je z dobrima dvema minutama zaostanka osvojil 19. mesto. Vse možnosti za uvrstitev med najboljšo deseterico je zapravil pri prvem streljanju stoje, ko je moral dvakrat v kazenski krog, skupaj pa kar štirikrat, kar je v tej konkurenci preveč za res odmeven uspeh.

To pa je bil tudi zadnji nastop Slovencev na letošnjem SP, saj na nedeljski ženski štafeti nimajo svoje ekipe. Sezona svetovnega pokala se bo končala prihodnji teden na Norveškem.