Odločilni četrti mož je v zadnji predaji, pred streljanjem stoje, s prihodom na strelišče kot šesti, že vonjal tudi kolajno. Vendar je z drgetajočimi rokami z osmimi naboji sklatil (le) štiri tarče. Tudi tokrat v štafeti se je še enkrat izkazalo, da glava v biatlonu pomeni kar 70 odstotkov. Z izjemo Bauerja na zadnjem streljanju, ko je "psiha" s sanjami o kolajni že igrala pomembno vlogo, so bili na strelišču kot prerojeni. Skupaj 39 zadetih tarč s 47 naboji je kar mali čudež. Dokl, kot najšibkejši člen, je v prvi predaji sicer začel kot 18. (1 minuta in 11 sekund zaostanka), a je potem lider četverice Janez Marič z le eno popravo zgrešene tarče štafeto vrnil med deseterico (+0:42). Dosegel je celo najboljši čas druge predaje.

"To je zagotovo moj najboljši nastop tu, poleg nastopa v mešani štafeti. Upam, da še Bobi naredi, kot zna. In da bomo po koncu vedeli, zakaj smo se borili," je Marič iskrivo pripomnil že med nastopom Vasje Rupnika. Mimogrede, Marič je bil član štafete že pred 12 leti, ko so bili sedmi v Kontiolahtiju in pred osmimi leti prav v Hanti Mansijsku, ko so bili peti (Dolenc, Globočnik, Ožbolt). Logatčan je z eno prvih "ničel" v karieri na velikih tekmah obdržal deseto mesto. "Kaj je skrivnost zadetih tarč? Na strelišču sem opravil brez razmišljanja, pritekel in ustrelil," je pripomnil Vasja, tedaj minuto in 29 sekund za vodilnimi Nemci, ki jih je na koncu ob živce spravil prvi mož Michael Greis, da so končali šele pred Slovenci.

Turbo Bauer je na koncu v sijajnem finišu stresel dobitnika brona na 20 km Avstrijca Sumanna, Čeha Slezingerja, odbil tudi napad svetovnega prvaka zasledovanja Francoza Martina Fourcada. Realno bi bil bron, Ukrajinci so ubežali za 41 sekund, dosegljiv le ob popolnem streljanju 26-letnega Ihanca. No, ima še eno priložnost na tem prvenstvu. Skozi šivankino uho je dobil startno mesto na današnjem skupinskem startu, kjer na psihološki preobrat upa tudi Teja Gregorin. Sij zlata se drži prvega biatlonca zime. Tarjei Boe je rojakom Osu, Svendsenu in velikanu Bjoerndalnu rutinirano priboril še eno zlato. Vesoljec OEB ima že 16.