Morda pa imam le še kaj pred seboj, za kar je vredno živeti, na primer še eno knjigo o živalskem svetu. Vedno sem pravil, da je življenje sreča. Res je!

Edi Šelhaus, 11. november 2009

Edi Šelhaus se je rodil leta 1919 v Podkraju nad Vipavo. Prva leta je s starši preživel v Trstu, ki slovenskemu življu ni bil naklonjen, in tako so se preselili v Škofjo Loko, kjer se je v materinem ateljeju izučil za fotografa. Leta 1943 je dobil poziv v nemško vojsko, odločitev ni bila težka; odšel je v partizane. Tam je puško zamenjal za fotoaparat in postal fotoreporter. Ko danes gledam njegove vrhunske fotografije, bisere iz vojnih let, partizansko patruljo v snegu, zakamuflirano v bela oblačila, in v ozadju požgano hišo, pa ranjenca na vozu parizarju, pouk malčkov v partizanski šoli v osvobojeni Beli krajini, partizansko vojno letališče in rešene ameriške pilote, ki so jih Nemci sklatili z neba, otroke v snegu s titovkami na glavi, si rečem: Edi Šelhaus je kot slovenski Robert Capa, svetovno znani vojni fotoreporter, ki se je proslavil v španski državljanski vojni in drugih vojnih žariščih po svetu. Dokler ni leta 1954 v Indokini stopil na mino...

Ob koncu vojne Edi posname osvoboditev Trsta in ustanovitev prve slovenske vlade v Ajdovščini. Ponovno se je znašel v Trstu, tokrat tudi s kamero, in delal za jugoslovanske Filmske novosti. Kasneje je delal za številne slovenske in italijanske časopise, odprl atelje v Trstu, kjer je deloval vse do leta 1954, ko je bilo mesto priključeno Italiji, Edi pa je postal nezaželen pri italijanskih oblasteh. Vseskozi jim je bil trn v peti, s filmi o šikaniranju, aretacijah, pretepanju Slovencev v Trstu je obveščal svet.

Delo fotoreporterja je nadaljeval pri Slovenskem poročevalcu in kasnejšem Delu, Tovarišu, po upokojitvi pa je sodeloval tudi z Dnevnikom.

Z Edijem, ki je bil vzornik mlajši generaciji fotoreporterjev, sva skupaj videla in sodelovala kar na nekaj mednarodnih razstavah novinarske fotografije. "Potepi" v njegovi družbi v Gradec, Sofijo, Prago in še kam so bili zame šolske ure o novinarski fotografiji in življenju.

Edi, mislim, da sta se našla s sinom, ki si ga za časa življenja tako pogrešal.