Po slabem uvodu Petra Dokla in odličnih nastopih Janeza Mariča in Vasje Rupnika bi bil Bauer na zadnjem streljanju celo v boju za bron, če bi hitro zadel vseh pet tarč, žal pa si je pristreljal kazenski krog in zdrsnil na osmo mesto.

Slovenski biatlonci so prvič na prvenstvu dokazali, da so sposobni boljših dosežkov, kot so jih v Sibiriji pokazali doslej. Sam uvod je bil na ravni prejšnjih nastopov, saj je bil Peter Dokl na televizijskem ekranu le v uvodu, ko je na prvem vzponu skoraj padel, a s solidnim strelskim dosežkom je ostal blizu najboljšim, čeprav je v zadnjem krogu na dveh kilometrih in pol v primerjavi s tekmeci izgubil skoraj 40 sekund.

Pozneje je Janez Marič z najboljšim dosežkom druge predaje in verjetno najboljšim lastnim nastopom na SP Slovenijo pripeljal na deseto mesto, a zaostanek za vodilnimi zmanjšal na dobrih 40 sekund. Pozicijo je obdržal tudi Vasja Rupnik, ki je dosegel enega najboljših strelskih dosežkov v karieri, saj je le na prvem streljanju popravljal en strel. "Res sem zadovoljen. Mislim, da sem pokazal kar optimalen nastop," je med drugim po tekmi povedal Rupnik.

V ospredju je kazalo na dvoboj med Nemčijo in Norveško za zlato. Od prve predaje naprej so bili v boju za odličja Nemci, Norvežani in Rusi, v tretji predaji pa sta Arnd Pfeiffer in Emil Hegle Svendsen svojima moštvoma zagotovila tudi že kar lep naskok pred rusko ekipo. Vsi so pričakovali, da bosta vodilni v svetovnem pokalu Tarjei Boe in trikratni olimpijski prvak Michael Greis sama odločala o zmagovalcu, a se je v končnici vse obrnilo na glavo. Greis je moral po streljanju leže kar trikrat v kazenski krog, Rus Čerezov pa je popravljal tri strele in v boj za medalje so se vključile tudi druge ekipe, tudi zadnji Slovenec Klemen Bauer, ki je zadel vseh pet strelov leže, za bron pa bi potreboval še kakšno napako tekmecev.

Dramatično zadnje streljanje je zadeve postavilo na glavo. Boe si je privoščil kazenski krog, a imel še toliko prednosti, da je brez težav ubranil naskok olimpijskih prvakov pred ekipama Rusije in Ukrajine, ki sta se dobrih 15 sekund pozneje podali na progo. V ozadju je drugo in tretjo ekipo lovil Šved Bjoern Ferry, ki pa je bil nekaj sekund prepočasen.

Tudi Bauer na zadnjem streljanju ni zdržal. Na tekmovališče je prišel kot šesti, tvegal in moral celo v kazenski krog, s čimer je zdrsnil na osmo mesto, kljub vsemu pa je Slovenija vsaj tokrat igrala vidno vlogo. "Dejstvo današnje tekme je minuta zaostanka za največjimi velesilami. odlično so nastopili že vsi trije pred mano, tudi sam sem dobro začel, na odločilnem streljanju pa se mi je malo zatresla roka. Imel sem možnost za medaljo, a mislim, da smo vseeno izpolnili svoje cilje," je po tekmi povedal Bauer.

"Če smo doslej pričakovali, da imamo lahko nekoga na stopničkah, danes tega nismo, saj smo vedeli, da smo brez Jakova precej počasnejši. Danes smo tekmovali za deseterico, z osmim mestom presegli načrtovanja in bili tudi blizu medalji, a s takšnim zaostankom in osmim mestom moramo biti v tej konkurenci zelo zadovoljni," pa je sklenil trener Uroš Velepec, ki je tokrat določanje vrstnega reda nastopov prepustil svojim tekmovalcem.

V soboto bosta v Hanti Mansijsku na sporedu zadnja slovenska nastopa. Na tekmah s skupinskim startom bosta nastopila Teja Gregorin in Klemen Bauer.