Po dostopnih podatkih je nemška skupina Evonik Industries, ki je podpisana pod najnovejšo študijo, pri projektu TEŠ 6 nastopala v najmanj treh vlogah. Pred petimi leti je tako njeno podjetje Steag, danes znano kot Evonik Steag, opravilo revizijo investicijskega programa za nov blok TEŠ z močjo 600 megavatov, ki jo je izdelalo podjetje CEE. Evonik je nato leta 2007 TEŠ pomagal pri pripravi specifikacij za razpis za izbiro dobavitelja tehnološke opreme, ki ga je kasneje dobil Alstom. Po naših podatkih pa je Evonik še lani TEŠ pomagal tudi pri razlagi dokumentacije za izdelavo in postavitev kotla za novi blok.

Je torej šlo pri tem, da je študijo o smotrnosti obnove in podaljšanja življenjske dobe blokov 4 in 5 izdelalo podjetje, ki je TEŠ pomagalo pri pripravi projekta blok 6, za konflikt interesov? "Pri tem ne vidim nič spornega," odgovarja Drago Dolinar, predsednik nadzornega sveta HSE, ki bo Evonikovo študijo obravnaval na današnji seji. "Če bi iskali nekoga, ki nekoč z nikomer ni imel opravka, bi ga težko našlo. Evonik je profesionalno podjetje, ki dela za marsikoga," je dodal Dolinar. "Ne gre za konflik interesov. Evonik pa je edini, ki je bil sposoben študijo narediti v roku dveh mesecev," pa je povedal prvi mož HSE Matjaž Janežič.

Že pred časom smo sicer v Dnevniku poročali o še dveh potencialnih konfliktih interesov pri TEŠ 6. V obeh je nastopalo podjetje CEE v lasti Petra Kotarja. To je pripravljalo razpis in sodelovalo pri pregledovanju ponudb za dobavo več kot 700 milijonov evrov vredne tehnološke opreme, ki ga je dobil Alstom, pri čemer je zastopnik hrvaškega podjetja iz omenjenega koncerna še eno Kotarjevo podjetje, Sol Intercontinental. Enako vlogo je imel CEE pri razpisu za dobavo naprave za razžvepljevanje dimnih plinov. To so v TEŠ zaupali konzorciju, v katerem nastopa tudi podjetje Engineering Doberšek, sicer solastnik CEE.

Dolinar sicer včeraj ni želel razkriti, kaj je ugotovila Evonikova študija. Po poročanju Pop TV naj bi njeni avtorji izračunali, da bi obnova blokov 4 in 5 stala okrog 430 milijonov evrov, pri čemer naj bi obnovljeni stari bloki spuščali v zrak več CO2 od nove enote in povzročali več hrupa. Ker na HSE študije včeraj niso želeli komentirati, tako ostajajo neznanka njene vhodne predpostavke, predvsem število načrtovanih ur in režim obratovanja obeh blokov po obnovi. Je torej na podlagi izsledkov že mogoče sklepati, da se v Šoštanju bolj izplača graditi nov blok? "Študija prinaša jasne zaključke, pri vsakem ukrepu navaja tudi konkretno ponudbo. Če bi se torej odločili za prenovo, imamo v študiji tudi potencialne ponudnike. Več pa ne morem povedati," je bil nekoliko skrivnosten Dolinar.

Nadzorniki HSE bodo na današnji seji obravnavali še tri dokumente. Poleg študije nemške družbe DMT IMC Montan Consulting, ki je v Velenju preučevala zaloge premoga, še ugotovitve iz revizije vodenja projekta, ki so jo opravili v družbi PricewaterhouseCoopers (PWC), in mnenje o pravnih vidikih prekinitve pogodbe z Alstomom.

primoz.cirman@dnevnik.si