Acroni prejel certifikat sistema upravljanja z energijo

Jeseniški Acroni, ki spada v skupino Slovenske industrije jekla (SIJ), je včeraj kot prvo industrijsko in drugo podjetje v Sloveniji nasploh uradno prejelo certifikat SIST EN 16001 (sistem upravljanja z energijo). "Glavni namen sistema upravljanja z energijo je vzpostavitev sistema in postopkov, ki so potrebni za izboljševanje energijske učinkovitosti, kar prispeva k zmanjševanju stroškov za energijo in do zmanjševanja emisij toplogrednih plinov," je dejal Dušan Novkovič, vodja strokovnega tima v Acroniju in energetski menedžer leta.

Japti sklenil sporazum o sodelovanju z RusBalkanInform

Javna agencija Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije je podpisala sporazum o sodelovanju z rusko-balkansko informacijsko agencijo RusBalkanInform. Njihova osrednja dejavnost je trgovinski portal www.tradeportal.si, kjer bodo lahko slovenska podjetja predstavljala svoje izdelke, iskala partnerje in poslovne priložnosti ter imela možnost za objavljanje oglasov.

HE Golica s povečano močjo

Avstrijska Kelag in slovenski sistemski operater Eles sta podpisala pogodbo o sovlaganju v nadgradnjo obstoječe avstrijske hidroelektrarne Golica z močjo 50 MW. Naložba v nadgradnjo s črpalko je ocenjena na 25 milijonov evrov in bo povečala moč elektrarne za 35 MW. Delež Elesa v investiciji je pet milijonov evrov, kar pomeni, da bo petina tako proizvedene električne energije pripadala Elesu.

Pripravila Jan Bratanič in STA