V državni družbi za avtoceste so tako lani za stroške najemanja odvetniških pisarn in pravnikov namenili dobrih 155.000 evrov. To je le dvakrat več, kolikor je po neuradnih informacijah znašal prvotni znesek na računu odvetniške pisarne Zidar Klemenčič (80.000 evrov), ki naj bi ga ta kasneje sama oklestila za približno četrtino, domnevno na okrog 60.000 evrov. Kot smo že poročali, Dars za sodelovanje s pisarno odvetnice Nine Zidar Klemenčič, sicer soproge predsednika komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča, ni sklenil pogodbe, kar je v nasprotju z zakonodajo o javnem naročanju. Ker mu je ta nato račun izstavila v skladu z odvetniško tarifo, na Darsu še vedno ne vedo, kako bi ga poravnali.

Čeprav ima Dars lastno pravno službo, v kateri je zaposlenih osem oseb, je imela družba pogodbe o sodelovanju sklenjene še z dvema odvetniškima pisarna (Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji in Jadek & Pensa) in podjetjem Legislatia. Lastnica zadnjega je nekdanja predsednica državne revizijske komisije Vesna Cukrov, ki je bila na položaju do decembra 2009, podjetje pa je ustanovila pet mesecev kasneje.

Medtem ko obe odvetniški pisarni po zatrjevanju odgovornih na Darsu skupaj mesečno prejemata 7437 evrov, nam v družbi niso razkrili, koliko po pogodbi mesečno prejema Legislatia. Po neuradnih informacijah se sicer njen mesečni pavšal giblje okrog 6000 evrov. "S tem podjetjem pogodbeno sodelujemo na področju pravnega reševanja zahtevnejše pravne problematike večjih investicijskih projektov naročnika," so nam pojasnili na Darsu.

In zakaj Dars kljub lastni pravni službi sploh najema zunanje odvetniške pisarne in pravnike? "Smo družba s 1250 zaposlenimi, ki opravljajo dela in naloge na vsebinsko raznolikih področjih delovanja. Od tega je v pravni službi trenutno zaposlenih osem oseb, od tega je ena na porodniškem dopustu), ki opravljajo delo v skladu z internimi akti podjetja ter sistematizacijo delovnih mest. Ob povečanem obsegu dela ter potrebi po specifičnih znanjih, občasno sodelujemo z zunanjimi svetovalci, tudi pravniki," so odgovorili na Darsu.

Dodati še velja, da se Dars pri reševanju težav v Markovcu na pomoč ni obrnil le k odvetniški pisarni Zidar Klemenčič. Za svetovanje in izvajanje komunikacijskih aktivnosti pri gradnji predora je v okviru naročila male vrednosti najel družbo Vitoma PR, ki je v lasti Zdenka Škrabana in Tomaža Zavirška. Zadnji je bil sicer pred leti zaposlen v komunikacijski skupini Spem, ki jo je do oktobra 2008 z Nino Zidar Klemenčič povezovalo solastništvo podjetja Intermedius.

primoz.cirman@dnevnik.si