Včeraj dopoldne je kranjska politična opozicija s posebnim pismom ostro napadla nakano župana, češ da bi bila taka dražba nezakonita, pozno popoldne pa so iz kabineta župana sporočili, da je Mohor Bogataj postopek prodaje nepremičnin ustavil, pa čeprav je prepričan, da bi bila dražba povsem zakonita.

Bogataj se je z dražbami že opekel

Sedanji župan Kranja Mohor Bogataj se je v svojem prejšnjem mandatu s prodajo nepremičnin na dražbi že enkrat močno opekel. Takrat je šlo za lokale, ki so jih prodali v paketu, namesto da bi za boljši iztržek prodajali vsakega posebej. Kakor koli že, tudi tokratno prodajanje nepremičnin (tokrat zemljišč) je že sprožilo ogorčenje med kranjsko politično opozicijo.

Svetniške skupine Lista Hermine Krt, Zares in Mladi za Kranj so županu poslali skupno zahtevo za ustavitev postopka prodaje nepremičnin, češ da za dražbo župan nima pravne podlage in bi bila kot taka nezakonita. Svojo zahtevo opozicija utemeljuje s tem, da za leto 2011 ni sprejet niti proračun niti letni načrt razpolaganja z nepremičninami in da zato župan nima osnovnega pogoja za prodajo zemljišč.

Prav tako opozarjajo, da gre pri objavi razpisa za kršitev statuta Mestne občine Kranj, saj o prodaji dveh nepremičnin svet mestne občine ni nikoli odločal.

Župan se je nenadoma premislil

"Poleg zakonskih pa po naši oceni obstajajo tudi tehtni vsebinski razlogi za to, da bi o navedenih dveh parcelnih številkah moral vsebinsko razpravo opraviti tudi mestni svet. Eno zemljišče se nahaja znotraj obstoječe stanovanjske soseske. Gradnja tam lahko bistveno poslabša življenje ljudi, zato mora biti morebitna prodaja dobro premišljena," so prepričani v opozicijskih svetniških skupinah.

Včeraj popoldne pa so iz kabineta župana Bogataja sporočili, da so postopek prodaje ustavili, pa čeprav bi bil povsem zakonit. Zakonska podlaga naj bi bil letni načrt razpolaganja z nepremičninami za leto 2010, ki se v obdobju začasnega financiranja (v katerem trenutno je MO Kranj) uporablja skupaj s proračunom za 2010.

"Zaradi dopisa opozicijskih svetniških skupin oziroma v njih združenih svetnikov, ki so v prejšnjem mandatu, ko je bil sprejet letni načrt razpolaganja z nepremičnim premoženjem, večinoma predstavljali koalicijo, je bila sprejeta odločitev, da se dražba umakne in se tako omogoči o zemljiščih, predvidenih za prodajo, ponovna razprava na mestnem svetu," meni kranjski župan Mohor Bogataj.