Najboljša Slovenka je bila vnovič Teja Gregorin, ki je bila po polovici s stoodstotnim izkupičkom druga in na poti, da ubrani srebro z zadnjega prvenstva pred dvema letoma v korejskem Pjeongčangu. V drugem delu pa je Gregorinova zgrešila šest od preostalih desetih tarč in zdrsnila na 30. mesto (+ 2:52,1/6). Andreja Mali (+8:03,3/5) je osvojila tri nove točke svetovnega pokala in 38. mesto, Tadeja Brankovič Likozar (+ 12:03,8/10) pa 69. mesto.

"Zame se je tekma začela zelo dobro. Očitno sem naredila pravo korekcijo. V drugi polovici tekme pa se je še drugič začel snežni vihar. Najprej sem zgrešila dvakrat, za zadnji strelski postanek pa nimam pravega izgovora, saj je to veliko preveč. Tekma je bila v celoti gledano slaba. Tekaško sem na koncu sicer nekaj skušala nadoknaditi, a je po štirih strelih težko iti na progo enako, kot če bi zadela vseh pet tarč," je po nastopu ocenila Gregorinova.

"To danes je bila vetrovna loterija. Več nesreče so imele prve tekmovalke, saj so se razmere nekoliko izboljševale," pa je med drugim povedal njen trener Uroš Velepec, ki ni skrival razočaranja, saj je njegova varovanka do polovice pokazala, da se lahko bori za najvišja mesta, v pol minute na strelišču pa so vsi upi splavali po vodi.

O končnem razpletu je odločalo streljanje. V izredno težkih razmerah so se dobro znašle le redke tekmovalke, zato je bil razplet še toliko bolj napet, saj je na zadnjem četrtem streljanju veliko nabojev pomenilo tudi zgrešeno medaljo. Tudi Teja Gregorin bi bila z ničlo na četrtem postanku še lahko srebrna, saj so zasledovalke za Ekholmovo, edino, ki ji je uspel res fantastičen nastop, v vetrovni loteriji močno zaostale.

"Mislim, da je Helena danes pokazala enega najboljših nastopov v zgodovini biatlona sploh. Ne le, da je štirikrat zadela ničlo v teh težkih vetrovnih pogojih, zdržala je tudi pritisk tako pomembne tekme, kot je svetovno prvenstvo," je svojo varovanko pohvalil švedski trener Wolfgang Pichler. Odlična je bila tudi 24-letna Nemka Bachmannova, ki je v sezoni pokazala precej nihajočo formo, danes pa je bila med junakinjami tekme.

Zapletlo se je tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na prvem mestu sta po novem izenačeni Ekholmova in Finka Kaisa Mäkäräinen, ki sta zbrali po 871 točk. Do konca so še štiri tekme, prva bo tekma s skupinskim startom konec tedna v Hanti Mansijsku, sezono pa bodo biatlonci sklenili prihodnji teden na Holmenkollnu.

Po prostem dnevu se bodo v petek v Rusiji za naslove svetovnih prvakov pomerili moški v štafetah.