Pomočnik direktorja Snage Valter Nemec pojasnjuje, da bodo uslužbenci BBR Security tudi sami pri svojih obhodih po mestu pozorni na morebitne kraje papirja. Družba BBR Security je v javnosti sicer bolj znana po varovanju nočnih lokalov in dveh nasilnih incidentih. Domnevni Varnostnik BBR Security naj bi se tako leta 2008 stepel z gostom v blejski diskoteki Stop, drugi incident, v katerega naj bi bil vpleten eden od njihovih varnostnikov, pa se je zgodil že leta 2006, ko je domnevni varnostnik BBR Security obiskovalca lokala Katastrofa tako močno udaril, da je 18 dni ležal v komi. Od obeh incidentov so se v družbi distancirali, saj naj nasilneža ne bi bila zaposlena v njihovem podjetju.

Snaga je pogodbo z družbo BBR Security sklenila za poskusno obdobje treh mesecev (do konca aprila), pravi Nemec. Dodaja, da bo družba plačana po uspešnosti, o konkretnih številkah pa do zaključka poskusnega obdobja ni želel govoriti. "Konec aprila bo jasno, ali je bil ta ukrep smiseln ali ne. Če ne bo učinka, ga bomo končali, vendar zdaj smo morali nekako ukrepati," je dejal Nemec.

Zaradi kraj ima Snaga po lastnih ocenah 100.000 evrov škode na leto, poleg izginotja velike količine papirja, ki bi ga sicer prodali sami, pa škoda nastane tudi zato, ker nepridipravi poškodujejo mehanizem za zaklepanje zabojnikov. Nemec je pojasnil, da so prve kraje papirja z ekoloških otokov opazili pred približno tremi leti. "Takrat so bile cene odpadnega papirja visoke. Z začetkom finančne krize je vrednost odpadnega papirja močno padla, posledično smo imeli tudi manj težav s krajami. V zadnjem letu znova opažamo velik porast kraj po vsej Ljubljani, saj je vrednost tone papirja trenutno okrog 80 evrov, kar je lepa številka," razlaga Nemec. "Količine zbranega odpadnega papirja so v zadnjih letih naraščale, zdaj pa so začele celo upadati," je zaskrbljen Nemec, ki opozarja, da so zaradi takšne škode posredno prizadeti tudi vsi občani Ljubljane.

"Ne vemo, kdo so tatovi, ne poznamo jih. Ne vemo, kam gre ta papir, po kakšnih kanalih in kje pristane. Lahko samo špekuliramo. Sumimo, da gre za organizirane profesionalce, ki dobro poznajo ne samo način našega dela, ampak ves sistem ravnanja z odpadnim papirjem," ugotavlja Nemec. Razmišlja, da bi se krajam mogoče lažje izognili, če bi bilo na terenu več mestnih inšpektorjev, ki bi pozorno nadzorovali zabojnike za papir. Mestni odlok po Nemčevih besedah za brskanje po zabojnikih in uničevanje zabojnikov za ločeno zbiranje odpadkov predvideva kazni, ki so na primer višje od vrednosti papirja v enem zabojniku. Torej, če bi tatove kaznovali mestni inšpektorji, se jim tovrstno početje verjetno ne bi splačalo, razmišlja Nemec. A ob tem se zaveda, da je mestnih inšpektorjev premalo, da bi lahko tatovom uspešno stopili na prste.