Z bronom ste presenetili ves svet. Kako ste doživeli stresno tekmo?

Imel sem občutek, da lahko napademo, ker smo v Oslu iz tekme v tekmo delali premike navzgor. Odločilo je to, da smo imeli v sebi tisti pravi ekipni naboj, zato se nam je tekma odpeljala v pravo smer po najboljših željah. Kranjec je naredil vrhunski skok. Prevc se je na tej skakalnici stalno malo lovil, zato se mu skok ni izšel po željah. Tepeš in Damjan sta izpolnila nalogo. Na začetku sem bil malce skeptičen, saj tekme nismo začeli po željah. V pogovoru s pomočnikom Igorjem Medvedom sva prišla do zaključka, da ni vdaje, ker je bilo v tako spremenljivih razmerah možno vse.

Kako ste umirili fante, potem ko so poskusno serijo po slabi polovici prekinili, ker so imeli nekateri veliko težav zaradi spremenljivega vetra?

Fantom sem dejal, naj odmislijo, kaj je bilo, kaj bo, naj ne mislijo na razmere, ampak skočijo sproščeno, saj nimajo kaj izgubiti. Od njih sem zahteval, da se prepustijo toku dogodkov in naredijo najboljši možen skok.

Kdaj ste začeli verjeti, da lahko osvojite kolajno?

Po nastopu Damjana, vendar nisem niti pomislil, da bo dovolj še le en skok Kranjca, ampak sem bolj razmišljal o tem, kako imamo lahko dobro izhodišče za drugo serijo. Ko je Kranjec naredil super skok, sem bil prepričan, da je možno še marsikaj, saj smo bili že na območju kolajn. V trenutku, ko so Nemci zaostali za nami, sem si dejal, da že nekaj držimo v roki, če tekmo prekinejo.

Ali je Robi Kranjec naredil skok sezone?

Da. V pravem trenutku in na pravem mestu, saj je bil dolžnik prvenstva. Dolgo časa smo čakali nanj, da naredi najboljši skok v trenutku, ko smo ga najbolj potrebovali. Pomembni sta tudi vrnitev Damjana po bolezni in dobra forma Tepeša.

Ali ste takoj vedeli, da druge serije ne bo?

Ne. Ko smo spraševali, kdaj bo začetek druge serije, je bil odgovor, da žirija zaseda. Takrat sem začel upati, da finala morda ne bo, ker običajno povedo uro začetka in vsaj skušajo nadaljevati tekmo, tokrat pa niso.

Razmere so bile zaradi vetra izredno težke.

Na trenutke se je veter zelo hitro obračal, zato je bilo nekaj ponesrečenih skokov. A to je svetovno prvenstvo, zato gredo tekmovalci na vso moč in prihaja do napak.

Kakšno je bilo prvo veselje s fanti?

Veliko ropotanja po brezžičnih zvezah.

Kam uvrščate to kolajno na lestvici vaših trenerskih uspehov?

Pogosto sem razlagal, da veliko delamo in vlagamo, učinek skozi rezultate pa ni bil pričakovan, saj so se nam vseskozi izmikali. Kolajna mi pomeni več kot marsikatera uvrstitev med šest ali deset, ki smo jo letos tolikokrat lovili. Vse skupaj je prišlo z malce zamika, a je poplačilo veliko.

Vso sezono ste bili pod pritiskom. Ali je nastopilo olajšanje?

Da. Zavedamo se, da moramo narediti še marsikaj na nekaterih področjih, ker imamo še vedno šibke točke. Vso sezono nam je malo manjkal prav naboj, ki smo ga pokazali tukaj. Delovali smo kot ekipa, že na pripravah na svetovno prvenstvo smo temu področju posvetili veliko pozornosti. Fantje so pri gradnji ekipnega duha zelo dobro sodelovali, saj so bili oni tisti, ki so morali naše ideje realizirati.

Kakšne so bile čestitke konkurence?

Na daleč mi je prvi čestital trener nemške reprezentance Schuster, ki je že vedel, da je tekma prekinjena, ko jaz tega še nisem. Naslednji so bili Poljaki s finskim trenerjem Lapistojem na čelu. Nekaj je bilo razočaranja tistih, ki so bili vseeno blizu kolajne. A letos smo bili mi že tolikokrat razočarani, da se na njih nisem oziral, ker dobro vem, kako je biti v taki godlji ali pa vesel.