Nina Kolarič (Ptuj) je v kvalifikacijah drugega dne EP v skoku v daljino izpadla z 18. izidom med 20 uvrščenimi. Sara Strajnar (Mass) in Nina Kovačič (Postojna) sta bili v prvem krogu na 60 m v svojih skupinah zadnji, šesti; obe sta tekli 7,49 sekunde in delili 21. mesto med 25 tekmovalkami. S tem so se končali slovenski nastopi na tem prvenstvu.

"Popolnoma ponesrečen doskok me je stal medalje, tam sem puščala 15 do 20 centimetrov. Pri doskoku napako delam že od mladosti, ko so me naučili skakati, in mi je ne uspe popraviti. Če bi mi kdo na začetku tekme rekel, da bom četrta, bi bila vesela. Potrudila sem se, žal pa ni bilo sreče in sem za bronom zaostala za štiri centimetre. Upam, da bom na naslednji tekmi vendarle osvojila medaljo," je bila kljub svojemu najboljšemu izidu na velikih tekmovanjih v solzah Rodičeva.

Ta je sijajno začela tekmovanje in s 14,34 metra že v prvi seriji povedla z osebnim rekordom. Za njo je zaostala tudi lanska evropska podprvakinja na prostem La Mantia (14,17 m). Slovenska reprezentantka je v drugi seriji skočila 14,24 m, prehiteli pa sta jo La Mantia (14,60 m) in Veldakova, bronasta na prejšnjem dvoranskem EP (14,39 m). Rusinja Zabara je začela tretjo serijo s 14,45 m ter s tem Rodičevo, ki je sicer za centimeter popravila osebni rekord (14,35 m), potisnila na četrto mesto. Po tretji seriji je vrstni red na vrhu ostal nespremenjen.

"Dosegla sem sicer tudi osebni rekord in izboljšala dosežek s prejšnjega EP, kar je bil moj cilj. Toda na ogrevanju mi je šlo dobro in sem računala, da bom šla še dlje. Tudi po prvi seriji sem menila podobno. Potem pa so me tekmice prehitele in sem nastopala nekoliko zakrčena. Tehnično skokov nisem izvedla dobro. Trener Srdjan Djordjevič mi je ves čas govoril, da moram boke vleči naprej, pa mi tega ni uspelo narediti," je svoj nastop opisala Rodičeva, ki je v četrti in šesti seriji prestopila, v peti pa so ji namerili 14,27 m.

"Presenetila me je Zabara, vendar sem pozneje izvedela, da je to Udmurtova, ki se je poročila in spremenila priimek. To pa je tekmovalka, ki že ima kolajno z velikih tekem. Sama je še nimam. Toda še pred mesecem dni sem nameravala zaradi številnih težav končati zimsko sezono, zato je četrto mesto uspeh, vendar z grenkim priokusom," je končala Rodičeva.

Čeprav je bila še na tretjem velikem tekmovanju najboljša slovenska atletinja, pa Rodičeva ni mogla skriti razočaranja, saj je bila povsem blizu svojih prvih zmagovalnih stopničk. Lani je 31. julija na 20. EP na prostem v Barceloni zasedla šesto mesto (14,32 m), šesta pa je bila tudi na dvoranskem EP pred dvema letoma v Torinu. Dve deveti mesti je osvojila na dvoranskih SP, leta 2005 v Madridu in leta 2010 v Dohi. Lani je bila na prestižni diamantni ligi četrta v Londonu 14. avgusta (14,25 m) in peta (14,16 m) 27. avgusta v Bruslju.

Lavillenie na EP prek šestih metrov s palico

Drugi dan EP je postregel še z osmimi končnimi odločitvami. Zlato je ubranila četverica, tudi domačin Renaud Lavillenie, ki v skoku s palico dosegel najboljši izid sezone in je sedaj tretji na lestvici vseh časov (6,03 m).

Rus Ivan Uhov je z najboljšim letošnjim izidom na svetu (2,38 m) ubranil naslov v skoku v višino, slednje je uspelo tudi Britancu Moju Farahu na 3000 m (7:53,00) in Nemcu Sebastianu Bayerju v skoku v daljino (8,16 m). Najboljši izid sezone na svetu je zmogla tudi Italijanka Simona La Mantia v troskoku (14,60 m).

Blestel je zlasti Lavillenie, ki je 6,03 m preskočil že prvič, na 6,16 m, kar bi bil svetovni rekord, pa je bil neuspešen. Pred njim sta na večni lestvici le Ukrajinec Sergej Bubka (6,15 m) in Avstralec Steven Hooker (6,06 m). Svetovni rekord je skušal postaviti tudi štiriindvajsetletni Uhov. Slednji potem, ko je že osvojil zlato, ni želel skakati na 2,40 m, ampak je zahteval, da letvico dvignejo na 2,44, vendar mu v treh poskusih svetovnega rekorda Javierja Sotomayorja (2,43 m) ni uspelo popraviti. Drugi je bil Čeh Jaroslav Baba (2,34), tretji pa še drugi Rus Aleksandr Šustov (2,34). Domače gledalce je navdušil tudi Jerome Clavier (5,76 m), srebrn v skoku s palico, bron pa je pripadel Nemcu Malteju Mohreju (5,71 m), svetovnemu podprvaku.

Farah je v teku na tri kilometre za 32 stotink ugnal Hajleja Ibrahimova iz Azerbajdžana (7:53,32), Turka Halila Akkasa na tretjem mestu pa skoraj za sekundo (7:54,19). Na pol krajši razdalji je bila prva v cilju Rusija Jelena Aržakova (4:13,78) pred Španko Nurio Fernandez (4:14,04) in rojakinjo Jekaterino Martinovo (4:14,16). Čehinja Denisa Rosolova je na 400 m z osebnim rekordom (51,73) preprečila dvojno rusko zmago, saj je za sedem stotink prehitela Olesjo Krasnomovec (51,80) in za 36 Ksenijo Zadorino (52,03). Med atleti je dva dvoranska atletska kroga najhitreje pretekel domačin Lesley Djhone (45,54), srebro je pripadlo Nemcu Thomasu Schneiderju (46,42,), Britanec Richard Buck pa je osvojil bron (46,62).

Rusinja Ana Avdejeva je z 18,70 m, kar je zmogla v drugem poskusu, osvojila zlato v suvanju krogle in ni dovolila, da bi Nemčija po dvojnem slavju na petkovi moški tekmi osvojila še drugo zlato v tej disciplini. Nemka Christina Schwanitz se ji je v tretji seriji najbolj približala (18,65 m), bron pa je z osebnim rekordom osvojila njena rojakinja Josephine Terlecki (18,09). Za novo nemško zlato pa je poskrbel Bayer, osemmetrsko oznako pa sta presegla le še domačin Kafetien Gomis (8,03 m) in Danec Morten Jensen (8,00 m).

V nedeljo se bo 31. dvoransko evropsko atletsko prvenstvo v Parizu končalo s 13 finalnimi odločitvami, v katerih ne bo slovenskega zastopstva. V tekmovalni areni bo le Gabrijel Ambrožič, član upravnega odbora Atletske zveze Slovenije, ki je eden izmed petih vrhovnih sodnikov tega prvenstva.