Med Slovenkami je bila najboljša Teja Gregorin (+1:49,1/1) na 14. mestu, Tadeja Brankovič je bila (+ 1:57,9/1) 19. in Andreja Mali (2:42,9/1) 30. Gregorinova in Brankovičeva sta bili na prvi posamični tekmi na SP celo na pragu boljšega dosežka, a sta obe zgrešili zadnji deseti strel, saj sta bili ob zelo dobrem nastopu z mislimi že na strelišču.

"Seveda sem bistveno bolj zadovoljna z današnjim nastopom, kot s tistim izpred treh dni. Nekako sem odpravila napake in tudi na strelišču sem bila danes bolj mirna. Zadnji strel je bil resda sprožen prehitro, seveda v želji po čim hitrejšem nadaljevanju. Tako pač je bilo; jutri bo nova tekma, kjer bom poskušala napasti in še pridobiti kakšno mesto. Morda v tem trenutku nisem v tisti tekaški formi, kot bi si želela, nekaj rezerve pa imamo prav gotovo tudi v materialu, kjer lahko pridobim še kakšne sekunde," je pred zasledovalno tekmo napovedala Gregorinova.

Brankovičeva je dosegla celo najboljšo uvrstitev odkar se je po porodu vrnila v biatlonske arene. "Z rezultatom sem zelo zadovoljna in predvsem moram biti zadovoljna z dobrim streljanjem. V tem tekmovalnem premoru pred prvenstvom sem se tudi zelo dobro psihično pripravila. Kot vedno je škoda zadnje zgrešene tarče, vendar se s tem ne gre obremenjevati, ker je bilo vendarle devet zadetkov, tudi pet leže. To mi daje potrditev za dobro delo v pripravljalnem obdobju in sem res zelo zadovoljna," pa navdušenja ni skrivala Brankovič Likozarjeva.

Razplet v boju za vrh je pripadel dvakratni olimpijski prvakinji Neunerjevi, ki je bila najhitrejša v smučini, s čimer je ubranila zlato z zadnjega tovrstnega prvenstva, skupaj pa osvojila že svojo osmo medaljo na SP. "Saj lahko zbiram naprej. po osmi bo prišla deveta, nato deseta," je v šali povedala zmagovalka, vesela, da ji je uspel ta podvig, saj je pred tednom dni še ležala z boleznijo v postelji. Novo priložnost za devetico bo imela že v nedeljo.

O tekmi pa je zmagovalka, ki se je v četrtek veselila že srebra z mešano štafeto, menila: "Vedela sem, da lahko osvojim zlato. Posebej vesela sem nad dobrim streljanjem, saj sem na SP doslej zadela vseh 20 krogov. Jutri bom skušala ponoviti dober strelski nastop, tekaško sem tako ali tako v odlični formi."

V nedeljo se bodo biatlonci in biatlonke pomerili v zasledovanju. Ob trojici v ženski konkurenci so si nastop v moški zagotovili tudi Klemen Bauer, Janez Marič in Vasja Rupnik, Peter Dokl pa je bil prepočasen.

Pfeiffer svetovni prvak v sprintu, Bauer 15.

Nemec Arnd Pfeiffer je novi biatlonski svetovni prvak v sprintu. V ruskem Hanti Mansijsku je 23-letni Pfeiffer (23:34,0/1), ki je osvojil že srebro z mešano štafeto, na 10 kilometrov dolgi progi ugnal Francoza Martina Fourcada (+ 13,0/2) in vodilnega v svetovnem pokalu Norvežana Tarjeija Boeja (25,2/1), ki sta osvojila srebro in bron.

Med slovenskimi tekmovalci je za vidno uvrstitev poskrbel le Klemen Bauer, ki je bil 15. (+ 1:03,8/2). Janez Marič (+ 2:06,1/3) je zasedel 41. mesto, Vasja Rupnik (2:36,7/3) 56. in Peter Dokl pa je bil 101. (4:40,9/4) in ga ne bo na nedeljskem zasledovanju.

Slovenci s končnim razpletom sprinta, ki je del biatlonskih svetovnih prvenstev že od leta 1974, nismo imeli praktično nič. Bauer je v cilj sicer pritekel skupaj z Nemcem Pfeifferjem, ker je slednji v smučini nadomesti minuto zaostanka, kolikor se je za njim pognal s starta. In Nemec je v končnici le še napeto čakal na napake tekmecev in jih tudi dočakal ter se veselil zmage.

"Sem in tja sem sanjal o tem, kako je, če stojiš na najvišji stopnički, a povsem verjeti, da sem res tam, še ne morem. Z naslovom nisem računal. In če zdaj premislim .... Pred petimi leti sem želel puško in smuči postaviti v kot ... Danes je bil res moj dan, moja proga, moje vreme. Seveda je bil tudi zelo težko," je o zmagi razmišljal Pfeiffer, ki mu tekmovališče v Sibiriji zelo leži, saj se je tukaj leta 2009 veselil svoje prve od skupno štirih zmag. K uspehu mu je pomagal tudi Francozu Fourcade, ki je bil izjemen v smučini, a si za zlato privoščil kazenski krog preveč.

Med Slovenci se je Bauer solidno znašel v vetrovnih razmerah na strelišču, pustil nepokriti dve tarči ter dosegel svoj najboljši sprinterski dosežek na svetovnih prvenstvih. "Današnji nastop lahko ocenim za solidnega, čeprav sem sam z njim zadovoljen. Napaki na strelišču sta bili morda tudi plod vremenskih razmer. Moram pa priznati, da sem imel veliko srečo na progi, saj sem drugi in tretji krog lovil pred seboj dva zelo konkurenčna tekmovalca, v zadnjem krogu celo zmagovalca Pfeifferja. Sledil sem mu in s tem povečal tudi tempo svojega teka. Lahko rečem, da sem danes iztisnil iz sebe 120 odstotkov in ne le 100. Brez zelo kakovostno pripravljenih smuči bi težko dosegel tak rezultat, zato zahvala in pohvala naši ekipi, ki skrbi za njih," je povedal Bauer, zadovoljen, da ima lepo izhodišče za nedeljsko zasledovanje.

Janez Marič in Vasja Rupnik sta višjo uvrstitev zapravila na strelišču. "Res ne morem biti zadovoljen, saj sem leže zgrešil dve tarči. Malo je resda pihalo, vendar so imeli neugodne razmere tudi drugi tekmovalci. Mislim, da bova morala s trenerjem Kosom še predebatirati, kaj je šlo narobe. Stoje je še kar šlo nekako, vendar so skupaj tri zgrešene tarče preveč za sprint. Veseli me vsaj dejstvo, da sem tekel spodobno tudi zaradi odličnih smuči," je menil Marič.