Novice z bojišča so dramatične: v Srbiji poteka že večmesečno obleganje poslovnega cesarstva Miroslava Miškovića, belgijski gigant Delhaize je z osemsto milijoni evrov obkolil Miškovićevo trgovsko verigo Delta Maxi, v holdingu se bijejo pisarniški boji, direktorica Delte Jelena Krstović pa je včeraj v dramatičnem oglašanju iz obkoljene uprave sporočila, da je belgijski prevzem podjetja le še vprašanje dni.

Diktator Mišković medtem v atomskem zaklonišču besni na sodelavce, bega s prstom po zemljevidu in vleče obupane poteze. Delte Maxi ne more več braniti in tako se odloči, da bo sile prenesel na zahod, prekinil premirje in napadel Agrokor. Člani uprave ga skušajo kljub vsemu odvrniti od te blazne ideje in predlagajo taktične napade na slabše branjene cilje, na hrvaški živilski podjetji Podravko in Vupik. Nekateri visoki oficirji podjetja predlagajo povsem drugačno strategijo: presenetiti Hrvate in z osemsto milijoni evrov namesto trgovine in živilske industrije napasti skoraj povsem nezaščitena zemljišča na obrobju Zagreba, pri čemer je mogoče računati na to, da se bodo po vstopu Hrvaške v EU cene teh nepremičnin znatno dvignile.

Hrvaški vohuni v Beogradu obveščajo štab Agrokorja, da po njihovih informacijah belgijski Delhaize Delte Maxi ne bo prevzel do aprila, tako da feldmaršal Ivica Todorić vidi priložnost za svojo staro ambicijo: zavladati na Balkanu. Po pogajanjih z UniCreditom in EBRD-jem zbira sile na slovenski meji, krene v novo ofenzivo proti Mercatorju in pošlje menedžerje specialce globoko v sovražnikovo zaledje, v Pivovarno Laško, močno utrdbo s skoraj četrtino vseh Mercatorjevih delnic.

Vojni reporterji tako te dni poročajo, da so se boji okoli Pivovarne Laško razplamteli, Agrokorjevi specialci pa so prodrli do same upravne stavbe. V nekaterih žepih podjetja se upirajo le še posamezni gverilci iz slovenske agencije za trg vrednostnih papirjev, ki pošiljajo v Ljubljano depeše, polne obupa.

V Ljubljani se zavedajo, da so pred odločilno bitko. Če Todorić zavzame Mercator, ga bo plačal iz njegovega milijardo in sedemsto milijonov evrov vrednega premoženja in razprodal njegove s hipotekami neobremenjene nepremičnine. Todorićeva propagandna služba zato po Sloveniji širi obljube, da bo Agrokor po prevzemu Mercatorju zagotovil tržno neodvisnost, toda Slovenci ne nasedajo. V največji tajnosti se poveljnik glavnega štaba Mercatorja Žiga Debeljak oprime hazarderske poteze, preide za obrambne črte na Muri in napade Agrokor v hrbet.

Medtem ko Todorićevi knjigovodje bijejo pisarniške boje v Pivovarni Laško, so štiri divizije Mercatorjevih menedžerjev v zavetju noči napadle Agrokorjevo trgovsko verigo Konzum, še tri pa so se odpravile še naprej proti vzhodu, prečkale Donavo in napadle Idejo, Konzumovo sestrsko podjetje v Srbiji.

Takšna je torej trenutna situacija na bojišču v prvih marčevskih dneh leta 2011. Stebri dima se vijejo nad trgovskimi konzorciji, po opustelih upravnih zgradbah odmevajo rafali in detonacije, ljudje pa v zakloniščih tesnobno poslušajo radio in si dvigajo moralo z optimističnimi novicami: Miškovićeva pehota naj bi že potisnila nazaj Zagrebški holding in zavzela velikansko in bajno drago zemljišče mesne industrije Zagrebčanke, Todorićeve zračne sile so izvedle helikopterski desant na Mercatorjevo streho, Debeljakovi specialci so obkolili Konzum in le še vprašanje dni je, kdaj bo padel.

Na vse tri strani se že širijo vojne legende in miti. Ves Beograd govori o Deltinem junaku, majorju knjigovodstva Spasoju Jovanoviću Crnem, ki je v Novem Beogradu sam samcat pred belgijskimi revizorji petnajst dni branil poslovne bilance, na koncu pa dvignil v zrak tako sebe kot knjigovodstvo Delte Maxi. V Zagrebu pa slavijo hrvaškega viteza Domagoja Horvata Tromblona, noro pogumnega kurirja, ki se je čez slovenske Alpe po snegu in ledu prebil do Milana, iz UniCredit Corporate and Investmenta prinesel pol milijarde evrov bančnih garancij za prevzem Mercatorja, pustil aktovko v tajništvu Agrokorjeve uprave in preminil tajnici na rokah. Slovenski narodni heroj pa je polkovnik Mercatorjeve obveščevalne službe Igor Špelar Tihi, ki se je infiltriral v Agrokorjeve štabne službe in ob tveganju lastnega življenja več mesecev friziral poročila o vrednosti Mercatorjevih delnic, dokler ga niso ujeli in obesili na zagrebškem Trgu bana Jelačića.

Kaj prinaša prihodnost, je povsem negotovo, toda nekako slutim, kako se bo vse končalo. Po štirih letih izčrpavajočih bojev in prelivanja evrov bo morala končno posredovati mednarodna skupnost in na kakem primernem kraju, recimo v bazi ameriške vojske Wright-Patterson v Daytonu, Ohio, bodo Američani privedli Miškovića, Todorića in Debeljaka, jih posedli za mizo in jih po dvajsetih dneh prisilili, da podpišejo mirovni sporazum.

Leta kasneje, na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanjega jugoslovanskega trga, bomo odkrivali srhljive podrobnosti najstrašnejših zločinov, odkrili bomo, da je Mišković dajal ukaze za sistematične likvidacije malih četrtnih trgovin po Srbiji, da je Todorić brezvestno etnično očistil Konzumove prodajalne slovenskih proizvodov in da so Mercatorjevi teritorialci streljali v hrbet pripadnikom Evropske banke za obnovo in razvoj.

Po Delti, Agrokorju in Mercatorju pa bodo križarile limuzine "modrih kravat", mirovnih sil Mednarodnega denarnega sklada.