Zadnje čase je politična kultura resnično na tako nizkem nivoju, da je to za Slovenijo sramotno. Obmetavajo se z lažmi, podtikanji, raznimi podkupninami, arhivi… Dejstvo pa je, da je vsaka vlada poskrbela, da so zadeve iz arhivov izginjale, delali so čistke, in to vsi, nekateri pa so še veliko zadev fotokopirali. In namesto da bi se ukvarjali z ljudmi, ki niso po svoji krivdi brez dela in denarja, se sedaj obmetavajo z zadevami, kjer imajo vsi umazano maslo na glavi. To pa počnejo zato, ker se bližajo volitve, saj jim gre le za oblast, po vsaki ceni priti do "korita", saj v tem koritu za izbrance ne bo nikoli zmanjkalo hrane.

Vsak dan poslušamo, kako aktivni so naši policisti in kriminalisti, koliko hišnih preiskav naredijo, koliko materiala zberejo, kaj vse pošljejo naprej, a tam se vse ustavi. Kdo je kriv, državno tožilstvo, sodstvo… Tudi tam je nekdo s čudežno roko, ko zadeve daje pod preprogo toliko časa, da zastarajo. Bolje bi bilo, da gredo policisti in kriminalisti na kavico, kot da iščejo roko pravice.

Sedaj se je vlada odločila, da bomo pomagali z denarno podporo delavcem, ki so ostali brez dela in nimajo niti za kruh. Vse lepo in prav, ampak to bomo plačali zopet davkoplačevalci. Lastniki podjetij, ki so delavce dali na cesto in si prilastili mnogo neopravičenega bogastva, pa nič. Naši "famozni" menedžerji, ki so bili od vseh vlad zelo hvaljeni, dobivali priznanja, nagrade in visoke odpravnine, kreditov, kolikor so hoteli, bili umazano povezani z upravnimi in nadzornimi odbori in odnašali denar celo v tujino. Vsi ti imajo danes odlične pravnike, ki jih ščitijo, naše sodstvo pa melje prepočasi in neučinkovito. Prav bi bilo, da bi vsem tem podjetnikom, ki so dali delavce na cesto, zaplenili njihovo premoženje, ga prodali in iz tega plačali delavce. Ta pot bi bila logična. To znajo narediti v naših sosednjih državah.

Tudi na področju nujnih reform je vlada povsem neuspešna, saj ni nobenega ustvarjalnega sodelovanja med pozicijo in opozicijo niti pri tako pomembnih stvareh, kot so reforme. Edini cilj je, da se nasprotuje. Vsaka vlada pa bo morala izvesti potrebne reforme in prav vsi bomo morali iti korak nazaj. Žal pa nobena vlada ni in ne bo začela najprej pri sebi in pri svojih pravicah.

Nižati plače prav njim, nižati sejnine v parlamentarnih oborih, ki jih je mnogo preveč, nižati privilegije v njihovi prehrani… Zopet bomo poslušali, kako ni sprejemljiva istočasna funkcija poslanca in župana. Nikoli pa ne bodo tega uzakonili, ker iščejo koristi. Smo pa imeli volilci in volilke na zadnjih lokalnih volitvah možnost, da ne bi volili poslancev za župane. Pa tega nismo storili, le zakaj ne?!

Še marsikaj bi bilo treba napisati. Želim spodbuditi Slovenke in Slovence, da še naprej spremljajo dogajanje na gospodarskem in političnem področju. Že sedaj pa lahko ugotavljamo, da na naslednjih državnozborskih volitvah nimamo koga voliti. Ustava se prav gotovo ne bo spremenila, torej bomo zopet volili že zdavnaj preživele politične stranke z istimi obrazi. Ne rečem, da ni v strankah tudi nekaj dobrih in kvalitetnih ljudi, predvsem tisti, ko so prišli na novo v zadnjem mandatu. Prepričana sem, da marsikateri ni zadovoljen s politiko svojih liderjev, žal si tega ne upajo pokazati.

Imamo pa v slovenskem prostoru veliko intelektualcev, dobrih ekonomistov, inženirjev, profesorjev na fakultetah, podjetnikov, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja v naši lepi Sloveniji. Če hočemo zadeve spremeniti po zdajšnji zakonodaji, ni druge možnosti, kot da se oblikuje nova politična stranka, ki bo povezala pošteno delavno ljudstvo, ki bo znala postaviti občečloveške vrednote kot glavno vodilo stranke, to pa so poštenost, delavnost, solidarnost in spoštovanje človekovih pravic. To bi bila stranka dela in vrednot. To potrebujemo pošteni Slovenci in Slovenke. In prav sedaj je pravi čas za novo stranko, saj bomo čez leto in pol zopet na razpotju: ali iti po isti poti naprej z istimi ljudmi, ki si bodo prilastili še tisto, kar je preostalo, ali pa izbrati novo pot, ki jo bodo vodili novi ljudje, ki niso obremenjeni s preteklostjo, niso okuženi in vpeti v razne mreže. Le taki ljudje lahko delajo odprto in z veliko odgovornostjo do vseh državljank in državljanov. Upajmo, da prihaja nov čas!