Uvodne nastope že nestrpno pričakujejo tudi najboljše slovenske igralke, ki se že več mesecev intenzivno pripravljajo na začetek sezone. Erika in Simona Fabjan, ki sta lani v svetovni seriji nanizali nekaj lepih dosežkov, med drugim 13. mesto na turnirju v Južni Koreji, ki je za zdaj tudi najboljša slovenska uvrstitev na tovrstnih tekmovanjih, se mudita na pripravah v italijanski Ceseni, 17. marca pa se bosta odpravili v Rio de Janeiro, kjer bosta ostali vse do uvodnega turnirja, ki ga bo gostila brazilska prestolnica Brasilia.

Slovenki, ki na lestvici Mednarodne odbojkarske zveze zasedata 38. mesto, si v letošnji sezoni želita preboja po lestvici navzgor, s katerim bi si zagotovili boljše izhodišče za lov na olimpijsko normo, čaka pa ju tudi nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo junija v Rimu. Dolenjski odbojkarici, sicer tudi članici slovenske izbrane vrste, sta se po koncu lanske sezone odločili tudi za menjavo trenerja. Odslej ju bo namesto Šveda Isaka Hermanssona spremljal italijanski strokovnjak Rodolfo Cavaliere.

S pripravami na letošnjo sezono sta že pred meseci začeli tudi Andreja Vodeb in Martina Jakob, ki pa v Brazilijo ne bosta odpotovali, saj sta se odločili, da bosta v tem času raje zaigrali na ekshibicijskem turnirju v Monaku, nato pa konec aprila odpotovali na Kitajsko in se na turnirju v kitajski Sanyi pridružili odbojkarski karavani.

Državni prvakinji sta se v okviru priprav odpravili v švedsko Umeo, kjer trenirata pod taktirko Hermanssona. "S prvim delom priprav sva zelo zadovoljni, saj se je izkazalo, da sva veliko dela opravili že doma z dobro fizično pripravo. Tako se zdaj lahko posvečamo tehničnim elementom in prenosu taktičnega znanja v igro. Pogoji za delo so izjemno dobri, saj je pesek zelo mehak in odličen za treninge, zato upava, da bova od priprav odnesli kar največ," je dejala Vodebova.

Slovenski odbojkarici bosta v letošnji sezoni sicer sodelovali s Simonom Krakarjem, lanskim selektorjem slovenske reprezentance, ki si je v lanskih kvalifikacijah za olimpijske igre v Zrečah zagotovila nastop v drugem krogu tekmovanja. Vodebova in Jakobova bosta izbrani vrsti na voljo tudi letos, ko se bodo dekleta borila za uvrstitev v tretji krog kvalifikacij.

Igralki, ki sta moči združili pred dvema sezonama, bi v letošnji sezoni radi ubranili naslov državnih prvakinj, želita pa si tudi uvrstitve med najboljših 50 parov na svetovni lestvici oziroma preboj iz kvalifikacij na glavni del turnirjev svetovne lige. Vse najboljše slovenske odbojkarice so tudi že potrdile nastop na osrednjem slovenskem turnirju v odbojki na mivki, ki ga bo že tretje leto gostil Ptuj. Turnir na Ranci ob Ptujskem jezeru bo potekal med 20. in 23. julijem.