"Preveriti moramo, kaj sedaj to pomeni za vse aktivnosti za nazaj, če niso upoštevali zakona o javnih naročilih. Pogledati moramo, kaj to pomeni, ali so pogodbe nične, kakšne so odgovornosti in uvesti jasen sistem za naprej," je ob robu novinarske konference o razpisu za poslovno odličnost pojasnila ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Ministrstvo za gospodarstvo je namreč preverilo stanje glede zavezanosti proizvajalcev elektrike pravilom javnega naročanja v članicah EU in ugotovilo, da so proizvajalci in trgovci z električno energijo, ki so neposredno ali posredno v večinski državni lasti, zavezanci za javna naročila v vseh članicah, vendar pa so možne tudi izjeme. Kot je pojasnila Radićeva, mora za določitev izjeme podjetje preko urada za varstvo konkurence zaprositi Evropsko komisijo. Urad namreč tej vlogi priloži tudi analizo in oceno stanja konkurence na območju, kjer podjetje, ki prosi za izjemo, deluje.

Termoelektrarna Šoštanj izvajalcev in dobaviteljev za šesti blok elektrarne (Teš 6) do zdaj ni izbiral z javnimi razpisi, pač pa z neposrednimi pogodbami. Najbolj sporna naj bi bila pogodba z Alstomom o dobavi opreme za Teš 6, ugotovitve glede zavezanosti javnim naročilom pa naj bi bile tudi eden izmed elementov za odločitev vlade o nadaljnji usodi te pogodbe in gradnje šestega bloka v celoti.

Termoelektrarna Šoštanj sicer pri gradnji Teš 6 izvajalcev in dobaviteljev ni izbirala z javnimi naročili, ni pa natančno razvidno, kaj ugotovitve ministrstva pomenijo za nadaljevanje projekta Teš 6. "Na vprašanja o ničnosti pogodbe z Alstomom ne znam odgovoriti in ker je to zelo zahtevno vprašanje, ki ima lahko velike posledice, smo se odločili, da za to zaprosimo pravne strokovnjake s tega področja," je dejala Radićeva.

Sestavni del mnenja tudi posledice ničnosti pogodbe

Ministrstvo za gospodarstvo je zato za strokovno pravno mnenje zaprosilo mariborsko in ljubljansko pravno fakulteto, ki naj bi v roku 10 do 14 dni podali odgovor o tem konkretnem projektu. Sestavni del mnenja bo tudi, kaj se bo zgodilo s projektom, če bi bila pogodba z Alstomom nična.

"Zdaj je že toliko znano, da je treba upoštevati zakon o javnih naročilih tudi pri razpisu za gradbena dela. Tu je presoja managementa, posledice nepravilne oddaje teh poslov pa so sedaj že znane," je pojasnila Radićeva. Razpis za gradbena dela je bil namreč prav danes prestavljen za 10 dni. Ministrica bo predvidoma danes dobila informacije o dosedanjih študijah projekta Teš 6, potem pa bo počakala na pravno mnenje, ki mu bo sledila presoja samega projekta.

"Žal mi je, da se o tem, ali sploh iti v projekt, sprašujemo sredi projekta. Če se kaže, da projekt ne bo imel želenih finančnih, ekonomskih učinkov, je moja naloga, opozoriti, kaj to pomeni za državljane," je poudarila Radićeva. "Vsa bremena tega projekta, vsi povečani stroški, negativni donos, nesposobnost odplačevanja kreditov in prevzetih obveznosti bo padlo na davkoplačevalce," je izpostavila in dodala, da so pritiski vseh strani v projektu zelo močni.