Miran Vodovnik (Almont Slovenska Bistrica) je izpadel v kvalifikacijah suvanja krogle. Z 18,76 m je dosegel 17. izid med 23 tekmovalci.

Rožleta Prezlja (Kranj) čakajo kvalifikacije v skoku v višino ob 16. uri, Tomičeva pa bo v polfinalu tekla ob 15.45. Poleg suvanja krogle (17.30) in ženskega teka na 60 m ovire (18.40) se bodo uvodni dan prvenstva za odličja pomerili še v ženskem peteroboju, zadnja disciplina, tek na 800 m, bo ob 18.20, ter moškem teku na visokih ovirah (18.50).

Rodičeva je na EP nastopila kot prva izmed sedmerice slovenskih predstavnikov in že v prvem skoku presegla kvalifikacijsko normo za finale osmerice (14,10 metra). "Zelo sem vesela, da sem tekmovanje začela na tak način in izboljšala samozavest pred finalnim delom. Posebej zato, ker sem imela dan pred tekmo na treningu kar nekaj težav in tudi pred kvalifikacijami sem potrebovala dva popolnoma do konca izvedena poskusa, da sem pridobila prave občutke, kar običajno ni potrebno," je bila zadovoljna Rodičeva.

Že kvalifikacijski nastop v tej disciplini je bil najboljši v celotni sezoni na svetu, saj je na koncu osem tekmovalk preskočilo 14 m, za finale pa je bilo potrebno skočiti 14,01 m. Rodičeva, šesta na prejšnjem EP, je bila najbolj prepričljiva med vsemi, saj je normo za finale dosegla že v prvem skoku, kar je uspelo le še Rusinji Olesiji Zabari, ki je s 14,13 m dosegla šesti izid. "Še pred spanjem sem si zaželela, da bi bila uspešna že v prvem skoku. Skočila pa sem z rezervo, da se mi ne bi pripetil prestop. Ko mi je uspelo doseči osebni rekord in pri tem skočiti še pred odrivno desko, sem si dejala: "Vau, to je to," je nastop opisala Rodičeva, ki je imela zaradi odriva pred desko okrog 20 centimetrov rezerve.

Rodičeva je nato kvalifikacije gledala povem sproščeno in ji ni bilo potrebno več skakati. Pred njo so bile na koncu le Rusinja Natalija Kutjakova (14,44 m), Italijanka Simona La Mantia (14,38 m) in Slovakinja Dana Veldakova (14,27 m). Kutjakova si je po 13,82 in 13,87 m finale zagotovila šele v zadnjem skoku, La Mantia in Veldakova pa sta potrebovali dva poskusa. "Kar nekaj tekmovalk je imelo težave zaradi desk, ki so pod tartanom, in je potrebno nekaj spretnosti, da izkoristiš prednost zaradi nihanja. Kar nekaj favoritinj pa je izpadlo, ker niso čutile pod seboj podlage," je dodala Rodičeva.

Tomičeva je za preboj v drugi krog potrebovala skorajda svoj najboljši tek v sezoni, kar ji je tudi uspelo. V svoji skupini, ki je bila najmočnejša med vsemi, je dosegla četrto mesto in se je v svoj prvi polfinale na velikih članskih tekmovanjih prebila po času. Pod osmimi sekundami sta tekli le Christina Vukičevič iz Norveške, zmagovalka Tomičeve skupine (7,95), in Nemka Carolin Nytra (7,96).

"Za tako zgodnjo uro za tekmo sem dosegla dober čas. Start mi ni uspel najbolje; začela sem preveč na silo in sem šla na stezi najprej levo in desno namesto naravnost. Že na ogrevanju mi ta prvina ni šla, saj sem obakrat klecnila v startnih blokih. Na tekmi mi je potem steklo in sem s tekočim tekom pridobivala od ovire do ovire. Cilj sem dosegla, v polfinalu pa bom skušala povsem neobremenjena izboljšati osebni rekord," je napovedala Tomčeva. Tekmovalka celjskega Kladivarja ima osebni rekord 8,14 še iz leta 2005, letos pa je najbolje tekla tri stotinke hitreje.

V suvanju krogle, kjer je bil najboljši domačin Gaetan Bucki (20,39), je bilo za finale potrebno doseči 19,75 m. Vodovnik pa je za svojo šesto uvrstitvijo v finale velikih tekem zaostal za skoraj meter in tudi ni popravil svojega izida sezone (19,05 m). "Trudil sem se po svojih najboljših močeh, vendar enostavno ni šlo, četudi sem tehnično mete opravil solidno. Že na ogrevanju sem čutil močne bolečine v komolcu, v katerem imam štiri okruške. V torek bom odšel na pregled in upam, da bom imel potem čim prej operacijo, da bom lahko po približno mesecu dni rehabilitacije začel nemotene priprave za poletno sezono. Računam, da potem ne bom imel težav preseči 20 m," je pojasnil Vodovnik.