V uvodni predaji, v katero sta jo postavila trenerja Uroš Velepec in Tomaš Kos, je namesto dobitka na ruleti Sloveniji prinesla krepak minus, potem ko je z osmimi naboji zadela le tri tarče in po dveh kazenskih krogih predala šele 20.

Preostala trojica je potem uvrstitev popravila le še do 16. mesta, kar je za uvod kar hudo razočaranje. Naslova so se veselili Norvežani z Bergerjevo, Flatlandovo, Bjoerndalnom (kralj je osvojil 15. zlato na svetovnih prvenstvih) in adutom dneva Terjem Boem, srebro je ostalo branilcem naslova Nemcem in bron Francozom. Prav na primeru slovenske štafete z najboljšo biatlonko se je pokazalo, kaj za nadaljevanje, tudi v psihološkem pomenu, pomeni začetek. Andreja Mali je potem v želji nadoknaditi zamujeno tvegala več, a s 16 naboji komaj zadela vseh deset tarč. "Še sreča, da ni bilo treba v kazenski krog," je pripomnila Kamničanka.

Da je štafeta osvojila vsaj 16. mesto, se morajo zahvaliti kar "rezervistu" in tokrat popolnemu strelcu Janezu Mariču. "Dve ničli nista kar tako. Da bi le to prenesel na sprint," si želi Bohinjec. Za nameček je na koncu kazenski krog obkrožil še Klemen Bauer, ki je stoje z osmimi naboji sklatil štiri tarče. No, pa Gregorinova, ki ni zmanjšala visokoletečih ciljev v soboto na sprintu, ni bila nobena izjema. Domačinka Svetlana Sleptseva je v uvodni predaji še bolj zamočila in predala kot 21. Razpoloženje v Sibiriji je bilo kljub šestemu mestu podobno pogrebu.